Startsida - Nyheter

Bra anfallsspel när Sverige besegrade Skottland

Matchen som spelades på hemmaplan och på konstgräs i inomhushall i Göteborg gav hopp om att Sverige ska kunna ta sig till OS trots allt. Det dröjde visserligen tills slutet av första halvlek innan det svenska spelet resulterade i mål, men då kom anfallet igång på riktigt. Lisa Dahlkvist satte 1-0 i 40:e minuten och kort därefter kunde Magdalena Ericsson göra 2-0 och sedan gjorde Sofia Jakobsson 3-0 på tilläggstid.

Tre mål i första halvlek och tre mål till i andra halvlek. Det offensiva spelet fungerade som det skulle med andra ord. Psykologiskt viktigt var det att Lotta Schelin fick sätta 4-0-målet, Schelin som aldrig fick till det i fotbolls-VM i Kanada i somras. Och sedan var det Pauline Hammarlund som alltså gjorde sin landslagsdebut i EM-kvalet i september förra året som gjorde både 5-0 och 6-0. Även Stina Blackstenius, som också debuterade i landslaget i höstas, spelade bra i anfallet och var nära att göra mål. Skottland, som är rankat som nummer 21 i världen, gav dock inte Sverige någon värdemätare när det gällde det defensiva spelet.

Avgörande OS-kval i mars

Trots den magra svenska insatsen under VM lyckades Sverige få en extra chans att kvala in till OS i Rio de Janeiro i Brasilien och det kommer att avgöras i början i mars i Nederländerna då man möter Norge den 2 mars, Schweiz den 5 och Nederländerna den 9. Mycket var svajigt i landslaget under 2015. Inför VM fanns många frågetecken, ett nytt spelsystem och flera allvarliga skador på svenska nyckelspelare. Inför VM bytte förbundskapten Pia Sundhage spelsystem från 4-1-3-2 till 4-4-2, när kvalet inför EM 2017 inleddes i höstas bytte Sundhage igen, denna gång till 4-3-3 och detta offensiva spel verkar mer lovande. Men motståndet blir svårt, alla tre motståndarna gick liksom Sverige vidare till åttondelsfinal i VM. Och inför VM skakade Schweiz om Sverige, Sverige förlorade bara två månader innan VM på hemmaplan förra våren med 1-3, ett lag man dessförinnan hade tio raka segrar emot.