Startsida - Nyheter

Brand i fritidsgård med tjejprofil

Det var vid 22-tiden på tisdagskvällen larmet kom om en brand på Hjulstaskolan i stadsdelen Spånga i Stockholm. Enligt brandförsvaret, som inlett en förundersökning av misstänkt mordbrand, rör det sig om en kraftig brand i ett klassrum, kök och kafeteria med stor rökspridning i övriga lokaler. Inga personskador har rapporterats i samband med händelsen.

Den del av skolan där branden började skulle ha blivit fritidsgård med tjejprofil. På eftermiddagen i dag, onsdag, skulle fritidsgården ha invigts av Stockholms demokratiborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) och stadsdelsnämndens ordförande Awad Hersi (MP).

– Jag blir riktigt förbannad över att någon eller några satt eld på Hjulstaskolan men tjejerna i Hjulsta har drivit på för att den här fritidsgården ska öppnas och vi kommer självklart att se till att det händer oavsett branden i natt. Och vi fortsätter arbeta stenhårt för att tjejer ska få mer utrymme i den här stan, säger Ann-Margarethe Livh.

Feministiskt initiativ beklagar branden i ett pressmeddelande:

– Om branden visar sig vara anlagd är det ännu ett bevis för hur viktigt det är vi politiker backar upp unga tjejer, säger Lisa Palm, barn – och ungdomspolitisk talesperson Fi Stockholm.

Lisa Palm menar varje brand är ett misslyckande och att uppgiften också är att skapa framtidshopp i området, samtidigt som Stockholms stad behöver fortsätta arbeta feministiskt och göra satsningar på tjejers organisering.

– Om detta är en reaktion som provocerats fram av att Stockholm nu skapar trygga rum för unga tjejer betyder det bara att vårt arbete för en jämställd stad måste fortsätta, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV