Startsida - Nyheter

#brexit: Anita Asante besviken över valresultatet

Storbritannien kommer att lämna EU. Det stod klart på fredagsmorgonen efter att 52 procent röstat för ett utträde. Bland unga var en majoritet för att vara kvar i EU och i Skottland röstade 62 procent för att stanna. Premiärminister David Cameron meddelade i fredags att han avgår. Många tog emot resultatet med bestörtning, bland annat fotbollsspelaren Anita Asante från Storbritannien som spelar i FC Rosengård. Sedan omröstningen har antalet rasistiska attacker ökat med 57 procent rapporterar True Vision.

På fredagsmorgonen stod det klart att 52 procent av britterna röstat för Brexit – ett utträde ur EU under torsdagens folkomröstning. Reaktioner på valresultat och vad det betyder för Storbritanniens framtid har också kommit från idrottsprofiler. Den brittiska fotbollsspelaren Anita Asante som spelar i FC Rosengård skrev på Twitter under fredagsmorgonen att hon skämdes när hon tog del av nyheten efter att ha varit i Eskilstuna för en fotbollsmatch under torsdagskvällen:

”Jag har kommit tillbaka efter en lång resa och möts av nyheten av Brexit-resultatet. Jag är otroligt besviken och skäms över att vara britt just nu.”

I en intervju med damfotboll.com som publicerades på torsdagen fick hon frågan om hur hon ställer sig till folkomröstningen. Hon svarade att hon självklart var för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU:

– Det är ju inte bara en fråga om att vi ska kunna leva och arbeta i de andra länderna i unionen som vi i dag tar som en självklarhet. Jag var chockad av mordet på parlamentarikern Jo Cox förra veckan och hur hår debatten har blivit. Det är synd att mycket har bara handlat om att Storbritannien inte ska ta emot fler flyktingar. Det är så mycket mer att diskutera, samtidigt som jag tycker att vi borde vara solidariska och hjälpa att ta emot folk som får fly från sina hemländer.

Stora regionala skillnader

Det var stora skillnader i hur man röstat beroende på ålder. De yngre har röstat för att stanna i EU medan de äldre har röstat för ett utträde. I åldersspannet 18-24 år röstade en bit över 70 procent för att stanna kvar – men röstdeltagandet var bara 36 procent, de äldre hade avsevärt högre röstdeltagande och sammantaget låg röstdeltagandet på 72 procent. I åldersspannet 25-49 år var också en majoritet för att stanna i EU. Allra störst andel av de som ville lämna fanns i åldersspannet 65 år. Även stora regionala skillnader har blivit tydliga, i England och Wales röstade en majoritet för ett utträde medan i Skottland och Nordirland röstade en majoritet för att stanna. 62 procent av skottarna röstade för att stanna, och redan har röster höjts om en ny folkomröstning om huruvida Skottland ska lämna Storbritannien – och stanna kvar i EU. I Nordirland röstade knappt 56 procent för att förbli medlemmar och där har Sinn Féin-ledaren Martin McGuiness sagt att Nordirland bör folkomrösta om man bör lämna Storbritannien för att återförenas med republiken Irland. I ett tal på fredagsförmiddagen sade premiärminister David Cameron att han kommer att avgå.

I Frankrike har högerextrema Marine Le Pen, Front Nationals partiledare, gratulerat Storbritannien till resultatet. Även grekiska nazistpartiet Gyllene gryning gratulerade Storbritannien till valresultatet. I Nederländerna har islamofoba populisten Geert Wilders krävt att Nederländerna nu bör ha en egen folkomröstning kring EU-medlemsskapet. Det har också kommit rapporter om ökade rasistiska attacker i kölvattnet av omröstningen. På polisens hemsida True Vision har antalet anmälningar om rasistiska attacker ökat med 57 procent rapporterar Sky News, sammanlagt har 85 attacker rapporterats in under helgen. Plakat med hat mot polacker som beskrivs som ”ohyra” ska bland annat ha satts upp och delats ut. David Cameron fördömde attackerna i ett tal på måndagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV