Med 52 mot 48 procent av rösterna blev resultatet av folkomröstningen om Storbritanniens framtid i EU att landet lämnar unionen. Valdeltagandet var rekordhögt. Vallokalsundersökningarna sent på torsdagskvällen visade en svag övervikt för de som ville att Storbritannien skulle förbli ett EU-medlemsland.
På #brexit-sidan var det huvudsakligen nationalistiska och rasistiska argument mot den fria rörligheten inom EU som dominerade argumenteringen. De första reaktionerna på resultatet har inte gett stöd för tanken att Storbritannien skulle stå starkare utanför EU. Börser faller och pundet rasade till sin lägsta nivå sedan 1985. Premiärminister David Cameron har dragit slutsatsen att det är någon annan som bör leda landet ut ur EU, och meddelade på fredagsförmiddagen att han kommer avgå inom några månader.
Skillnaderna mellan hur olika åldersgrupper har röstat är stor. Medan 64 procent av 18-24-åringarna ville förbli medlemmar i EU var det bara bland de över 65 som en majoritet, 55 procent som röstade för ett utträde. Det var också i denna åldersgrupp som flest deltog i folkomröstningen och deras röster blev alltså avgörande.
Skillnaderna mellan stad och land är också stora, i London röstade över 59 procent för att stanna kvar i EU. Någon statistik med utgångspunkt från kön har ännu inte presenterats, men det har varit jämt oavsett i opinions- och vallokalsundersökningar.
Processen att lämna EU kommer att ta tid, och från EU:s ministerråd kom signaler om att Storbritannien inte kommer att straffas för beslutet, men att det måste vara tydlig skillnad mellan att vara medlem och inte – oavsett hur ett framtida avtal kommer att se ut.