Startsida - Nyheter

Chile tar krafttag mot sexuella trakasserier i offentlig miljö

Sextrakasserier i offentlig miljö är på väg att förbjudas i Chile. Underhuset i den chilenska kongressen har godkänt ett lagförslag som förbjuder sexuella närmanden som är fientliga, förnedrande, förödmjukande, kränkande eller skrämmer offret.

Vid trakasserier som sker verbalt eller med gester föreslås påföljden bli böter, medan den som gör fysiska närmanden riskerar 60-541 dagar i fängelse. Lagförslaget omfattar också spridning av bilder på en annan människas kropp, eller delar av den, något för vilket böter på upp till omkring motsvarande 6 000 kronor föreslås kunna utdömas.

Förslaget går nu vidare till senaten, och det är första gången frågan om sexuella trakasserier tas upp den nivån i parlamentet. Initiativet till ny lagstiftning togs av en ideell stiftelse, Observatorio de Acoso Callejero (OCAC), som sedan 2013 granskar och synliggör de sexuella trakasserierna på offentliga platser, och deras konsekvenser. 2015 genomförde organisationen en kampanj och en enkät som visade att merparten av kvinnor i Chile utsatts och att kvinnor i genomsnitt är 12 år när män börjar utsätta dem för sexuella trakasserier, ofta i gatumiljö. Studien var den första i sitt slag i Chile.

Att lagförslaget antogs i första instans bekräftar, enligt OCAC:s kommunikationschef Arelis Uribe, ”att sexuella trakasserier i offentlig miljö är ett globalt problem”. Detta sker samma vecka som den årliga kampanjen på initiativ av OCAC genomförs på nytt under parollen #intevårkultur. Hon hoppas att det breda stödet över partigränserna ska återspegla sig när senaten tar ställning.

– Det är en signal till resten av världen om att Chile kan vara i framkant när det gäller genusfrågor, sade hon till den latinamerikanska feministiska nyhetsbyrån SEMlac.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV