Nyheter

De vill att Malmö FF ska starta flick- och damlag

”Vi yrkar att Malmö Fotbollsförening ska erbjuda såväl flickfotboll så som representationslag för damer”. Så avslutas motionen som ska diskuteras på Malmö FF:s årsmöte.

– Vi har fått mycket positiv respons. Majoriteten av supportrarna vi har pratat med är på vår sida, säger Isabelle Giordano, som tillsammans med Anni Tjebbes, Agnes Gertten, Thelma Ernst och Susanne Lundberg har skrivit motionen.

– Sedan finns det alltid en gubbliga som principiellt är emot. Men jag trodde att det skulle vara mer negativ respons, fotbollsvärlden är ju inte direkt öppen mot tjejer som sticker ut axlarna, fortsätter Agnes Gertten.

I motionen trycker de fem fansen på att kvinnor har haft rösträtt i föreningen längre än i riksdagsvalet.

– Det står i stadgarna att man som medlem ska vara med på lika villkor. Därför är det här förslaget helt förenligt med klubben, säger Isabelle Giordano.

I nuläget erbjuder Malmö FF bara träning för herrar. Så har det inte alltid varit.

Tidigare fanns det ett damlag hos Malmö FF, men efter konkurshot så köptes det upp och bytte namn till LDB Fotball Club. Idag heter laget FC Rosengård och är mästare i allsvenskan.

– All respekt till FC Rosengård. Men det är klart att vi kan ha två damlag. På herrsidan finns det ju flera lag, säger Agnes Gertten.

Agnes Gertten är Malmö FF- fan sedan barnsben. Hon beskriver läktaren som den enda platsen där hon kan koppla bort allt annat.

– Fotbollen är kanske den enda kompromisslösa kärleken jag har. Det är gemenskap och familj…det känns nästan rituellt att gå på en match.

Motionen som hon har varit med och skrivit har dykt upp i liknande form på tidigare årsmöten. Men i år har den blivit betydligt mer uppmärksammad.

Initiativtagarna har i samband med motionen lanserat hashtaggen #Varärtjejerna? och skapat ett Facebook-evenemang där de uppmanar Malmö FF:s medlemmar att rösta igenom motionen på årsmötet.

– Det märks att det finns en skillnad nu mot tidigare när motionen har lagts. Frågan har redan börjat bubbla i supporterleden, och dessutom är Malmö FF:s ekonomi starkare nu än innan, säger Isabelle Giordano.

Håkan Jeppson är ordförande i Malmö FF:s styrelse.

– Vi är generellt positiva till flick- och damfotboll såklart. För Malmö FF:s del finns det en del utmaningar att ta hänsyn till, säger han.

Mer vill han inte kommentera förrän den 19 februari, då styrelsen kommer med sitt officiella ställningstagande.

Huruvida motionen går igenom får vi veta efter årsmötet, som kommer att hållas den fjärde mars.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV