Startsida - Nyheter

Demokratiutveckling i fokus på öppet Fi-möte i Stockholm

Hur var uppslutningen och stämningen? Och hur går det med medlemsutvecklingen?

– Det var väldigt peppig stämning. Många nya och nyfikna som inte är medlemmar sedan tidigare.


Vad kan du säga om valen av nya företrädare?

– Väldigt roligt att se att fler kompetenta och engagerade personer nu ska få möjlighet att driva Fi-politik. Jahsmine Hamilton valdes till posten som nämndeman i Solna tingsrätt. Destina Sönmez till insynsplatsen i idrottsnämnden, Maria Jansson till ersättare i utbildningsnämnden och Malin Ericson till ersättare i Älvsjö stadsdelsnämnd.


Förutom valen, och framträdanden av Daniel Boyacioglu, poet och artist, samt Imenella Araweelo Bashir, dansare och aktivist, hölls ett panelsamtal om exkludering i politiken. Vilka perspektiv lyftes?

– Vi pratade om effekterna av Stockholm fortfarande är en väldigt segregerad stad och att det också får effekter på vilka som får sina röster hörda. Segregationen visar sig till exempel på vilka som finns representerade i kommunfullmäktige, i valdeltagandet och vilka som lägger medborgarförslag. Det är en överrepresentation av vit medelklass från innerstaden.


Drogs det några slutsatser för Fi Storstockholms fortsatta arbete?

– Vi pratade om hur partiet kan motverka att segregationen reproduceras i den egna organisationen och politiska förslag för att stärka underrepresenterade grupper. Till exempel att Fi gjort satsningar på att organisera unga i Stockholms förorter. Bland annat i samarbete med Rädda Barnen där vi driver Ortens organisatörer och Kill- och Tjejforum för att unga ska få möjlighet att prata om antirasism, feminism, rättigheter och få möjlighet att påverka. Unga i förorten har svar själva, vad vi politiker måste göra är att skapa förutsättningar för dem att mobilisera sig. Omfördela makten, helt enkelt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV