Prenumerera

Logga in

Bostäder skulle säljas i hemlighet

Många boende i Rosengård vet fortfarande inte om att deras lägenheter är till salu. Men den 23 november fattar kommunfullmäktige beslut om de ska sälja 1 650 lägenheter. Tove Karnerud från det nya nätverket Nej till privatiseringen av Rosengård, och Hanna Thomé, oppositionskommunalråd för Vänsterpartiet, är kritiska till privatiseringen.

På torsdag hålls första öppna mötet för att stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Rosengård. Olika kulturföreningar i Rosengård är med och arrangerar, tillsammans med bland annat Vänsterpartiet och Allt åt alla.

Kampanj mot privatisering i Rosengård

Framför allt vill kampanjen informera om vad som håller på att hända, eftersom många som bor i Rosengård inte vet om att utförsäljningen är på gång. Men redan den 23 november fattar kommunfullmäktige beslut om vad som kommer att hända med de 1 650 lägenheterna.

Feministiskt perspektiv har träffat Tove Karnerud, aktiv i nätverket Nej till privatisering av MKB, och även i Vänsterpartiet, för att prata om varför hon har valt att kampanja mot utförsäljningen.

Varför har ni startat den här kampanjen?

– MKB ska sälja ut hälften av sina lägenheter i Rosengård. Vi det tycker att det är helt åt skogen dåligt. Vi tror ju på allmännyttan. Det har dessutom varit ett väldigt hemlighetsmakeri kring det här, så många av de som bor i de berörda husen vet inte ens om det. Sydsvenskan lyckades rota fram det, men politikerna hade egentligen bara tänkt att sälja det.

Kritik mot bestlutsprocessen

Det var den 6 oktober som Sydsvenskan släppte nyheten att MKB skulle sälja lägenheter i Rosengård. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh sade då att beslutet inte hade förankrats politiskt. Samtidigt lovordade hon initiativet.

– Det här är ett unikt projekt, som kommer att medföra ett rejält lyft för området. Men det är inte möjligt för MKB att själv genomföra denna stora satsning. Därför är det glädjande att privata aktörer också ser ett värde i detta. Det här kommer att göra Rosengård mer attraktivt och öka värdena i hela Malmö, säger Stjernfeldt Jammeh till Sydsvenskan.

Stjernfeldt Jammeh menade också att det delade ägarskapet gjorde att bostadspolitiken inte hotades. Genom att MKB får ordförandeposten, och ägandet i det nya bolaget delas lika, så bibehålls den politiska kontrollen, menade hon.

Men Hanna Thomé, oppositionskommunalråd för Vänsterpartiet är upprörd över hur beslutsprocessen har gått till.

Hanna Thomé är oppositionskommunalråd för Vänsterpartiet Malmö

– Det finns jättemycket konstigheter med det här ärendet. Vi hade kommunstyrelsemöte förra veckan och då hade vi MKB:s vd där, men det var i stort sätt ingen som ställde några frågor utan alla är ju för det här. Eller Sverigedemokraterna är ju inte för men det är utifrån helt andra perspektiv. De är emot alla stadsutvecklingsprojekt som är i delar av staden där rasifierade människor bor, för de tycker att det är att kasta bort pengar.

– Men det var alltså ingen som ställde några frågor och när vi nu tog upp det i kommunstyrelsen så stod det inte i ärendet vad man skulle få för lägenheterna. Vi får heller inte se bolagsordningen för det här nya bolaget. Och det är ju helt galet att folkvalda ska fatta beslut och inte ha ordentligt med material i ärendet. Det står i ärendet att det nya bolaget ska arbeta efter MKB:s uthyrningspolicy, Boplats syd köplats, allt det här, men det finns ju inga juridiskt bindande dokument på det innan man tar beslutet, så det tycker jag är skitkonstigt.

När förstod ni att lägenheterna var på väg att säljas ut?

– Socialdemokraterna gick ut med ett pressmeddelande för någon månad sedan att Culture Cabash skulle bli verklighet, men de sa ingenting om utförsäljningarna. Sedan var det ju Sydsvenskan som grävde fram det.

Så det var när ni läste i Sydsvenskan som ni förstod vad som höll på att hända?

– Ja, vi visste ingenting innan. Det var Sydsvenskan som grävde fram och sedan fick vi se ärendet en vecka innan kommunstyrelsemötet. Och när jag frågade MKB:s ordförande på bostadsseminariet som jag var på, så säger han ’Nä det handlar inte om utförsäljning’. De försöker säga att det inte handlar om utförsäljning eftersom att de säljer det till ett bolag där MKB äger 25 procent, men det är ju lika mycket utförsäljning för det; MKB kommer ju inte ha ägarmajoritet i det nya bolaget. Det är det som spelar roll när det gäller politiska beslut.

– Socialdemokratin vet att de i valrörelsen lovade att vi inte ska sälja ut MKB. Det är ju intressant, att liberalerna ville sälja ut fem procent då, och sa att de ville använda det till att bygga nytt, och sossarna bara ’nej, nej nej, MKB har jättebra ekonomi, det behöver vi inte’. Och nu föreslår man att sälja ut 7 procent istället, fortsätter Hanna Thomé.

Men i kommunfullmäktigedebatten så hävdar Andreas Schönström,kommunalråd för Socialdemokraterna, som svar på Hanna Thomes kritik att förslaget är ett sätt att satsa på Rosengård.

– Det är alldeles för mycket fokus på utförsäljningen,säger han på kommunstyrelsemötet på den delen av uppgörelsen, och man ser inte de enorma investeringar som kommer att göras i Rosengård. De första sedan Rosengård byggdes. De här kommer att vara väldigt avgörande för den stadsdelen, och för de boende i stadsdelen. Det kommer att skapa möjligheter för arbete, det kommer att tillföras nya bostäder, nya arbetsplatser som kommer att vara långt mycket viktigare än de bostäder som MKB nu stoppar in i den här affären, men som MKB också kommer att bygga ifatt inom de kommande tre åren.

– Där du ser en ekonomisk utförsäljning ser jag en social investering, fortsätter han. Det är det som skiljer oss åt.

Katrin (S) är kommunstyrelsens ordförande i Malmö

När jag pratar med Stjernfeldt Jammeh idag menar hon dock att det visst har funnits en diskussion.

Du säger i Sydsvenskan den 6/10 att beslutet att sälja inte har föregåtts av någon politiskt förankring. Är det inte problematiskt att bostadspolitiken förändras utan politisk diskussion?

– Det är klart att vi har politisk diskussion och MKB har fört en dialog med såväl företrädare för oppositionen som för kommunledningen. Ärendet har behandlats av kommunstyrelsen och då gavs alla ledamöter möjlighet att ställa frågor och hämta in ytterligare information. Nu går ärendet vidare för beslut i kommunfullmäktige i november. Jag ser fram emot diskussionerna där.

Hyresgästföreningen positiva till utförsäljningen

Man vad anser du om kritiker som befarar att hyrorna kommer att höjas?

– Hyrorna sätts av fastighetsägare och Hyresgästföreningen, genom förhandlingar. Detta kommer inte att förändras, utan samma förfarande kommer att gälla även framöver. Hyresgästföreningen har dessutom uttalat sig positivt till upplägget. Vi vill att hela Malmö utvecklas och byggas starkt. Nu äntligen kommer det att satsas och byggas också i Rosengård – ett område där det i princip inte har byggts sedan miljonprogrammet byggdes. Genom att MKB gör det tillsammans med tre privata aktörer så delar man riskerna för detta unika projekt samtidigt som förutsättningarna för att det ska bli lyckat faktiskt ökar eftersom fler än allmännyttan visar att man tror på projektet och på Rosengård.

– Att bygga Culture Casbah ensamma bedömer MKB inte som ett gångbart alternativ. Utan denna affären lär det alltså inte byggas i Rosengård.
Det är viktigt att lyfta fram att MKB, i och med nya ägardirektiv, bygger ut allmännyttan för högtryck. 2250 bostäder ska färdigställas mellan 2017-2019, en femtioprocentig ökning av produktionen jämfört med tidigare års målsättning. Alltså kommer ”tappet” i eget bestånd att återställas på cirka två år, samtidigt som fler hyresrätter tillkommer i Rosengård i och med Culture Casbah. 

– Jag vill samtidigt påpeka att det inte rör sig om en förändring i bostadspolitiken. Det handlar om ett ärende där MKB ber om att få sälja delar av sitt bestånd i Rosengård till ett gemensamt ägt bolag, där de tillsammans med tre privata parter vill ta ansvar och förverkliga ett unikt stadsutvecklingsprojekt i Rosengård.

Men Karnerud håller inte med, och menar att det visst är en stor förändring i bostadspolitiken.

– MKB kommer att ha 25 procent av det här bolaget, säger hon. 25 procent gör inte att man kan styra. De privata värdarna har 75 procent tillsammans, det är självklart att det kommer att bli de privata värdarna som bestämmer, det förstår ju vem som helst.

Öppna möten och aktivism

Tove Karnerud, som är i full gång med att ringa människor i Rosengård inför torsdagens öppna möte, förklarar varför hon anser att en utförsäljning skulle vara dålig:

– Ofta är det ju så att när privata värdar tar över, så höjs hyrorna. Och det är ju det värsta för de boende. Sedan finns det andra problem. MKB har ju andra uppdrag än att bara tjäna pengar. Det är ett av få bostadsbolag som tar emot socialbidragstagare som hyresgäster till exempel. Det är ingen som vet hur det blir i de här nya bolaget. Bolagsordningen är hemlig, så det är ingenting som det kommer att tas beslut om. Så förutom att vi befarar att hyror höjs så vet man ju inte heller vad hyrespolicyn kommer att bli.
Det är också så att man uttryckligen har sagt att man vill ha mer differentierade hyror, vilket ju innebär ökade hyror, så det är heller ingenting de hymlar med.

Vissa argumenterar att detta kan bli ett sätt att lyfta Rosengård som område?

– Det man säger är ju att man vill bygga det här Culture casbah och att man då behöver gå in med de här 1 600 lägenheterna i projektet, fortsätter aktivisten Tove Karnerud. Men det är ingen som kan svara på varför man behöver det, och om man nu behöver lägenheter, varför det bara är MKB som skall gå in med det. De andra tre privata hyresbolagen som är med, de går inte in med några lägenheter.

Vad kommer ni göra för att stoppa utförsäljningen då?

– Dels knackar vi dörr och informerar alla som bor i de här lägenheterna. Sedan ska vi ha ett möte på torsdag, där vi försöker få alla som bor i lägenheterna men också alla som bor i Rosengård att komma. I förlängningen rör det ju inte bara de som bor just där, utan man vill ju uppgradera hela Rosengård. Det kommer påverka andra också på sikt. Så på torsdag får de som bor i lägenheterna själva bestämma, om man vill ordna en manifestation, eller om man vill protestera utanför kommunfullmäktige, eller göra något annat roligt för att göra motstånd mot beslutet.

Feministiskt Perspektivs har försökt nå Marie Linder från Hyresgästföreningen utan framgång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV