Imorgon kommer det att hållas landsomfattande demonstrationer under parollen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”. Hanna Hellström, sjuksköterska och aktiv i Malmös lokalgrupp skriver i en debattartikel om hur organiseringen började och varför den kommer att fortsätta tills riktig förändring är uppnådd.
Det var tidig vår när tre sjuksköterskor från Stockholm och Landskrona delade sin frustration över den hotade patientsäkerheten och deras arbetssituation. Tillsammans fick de en idé och tog initiativ till en nationell protestdag den 4 september med parollen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”.
Hälso- och sjukvårdspersonal har länge vittnat och larmat om konsekvenserna av nedskärningarna, de stängda vårdplatserna och underbemanningen. Konsekvenser som utmattad personal och ett ökat lidande för patienterna. Politiker och tjänstemän upprepar återkommande att patientsäkerheten inte (aldrig) är hotad men de fulla akutmottagningarna och svårigheten med såväl att slussa patienter vidare till rätt avdelning som att kunna skriva ut färdigbehandlade patienter till kommunal vård och omsorg kvarstår. Sjuksköterskornas massuppsägningar och den stigande ohälsan bland vård- och omsorgspersonal kvarstår.
I början av sommaren kom responsen från andra som kände igen sig i problemformuleringarna och nätverket kring mobiliseringen inför 4 september växte snabbt. Vårdpersonal av olika kategorier, studenter, patienter och privatpersoner har skapat en växande rörelse som samarbetat på ett nytt sätt inom kampen för bättre arbetsvillkor och en trygg tillgänglig vård. Nätverket har uttalat krav på en patientsäker vård för alla samt en hållbar arbetsmiljö och adekvat löneutveckling för samtliga professioner inom vården. Tid för återhämtning, undersköterskornas professionella status och öppnandet av stängda vårdplatser är några av kraven som lyfts.
Under sommaren har kontakter knutits lokalt och nationellt medan vi diskuterat och hjälpt varandra. Lokalgrupperna ser olika ut beroende på vilka som är engagerade i den staden, i en del är det vårdprofessioner av olika kategorier som är mest drivande, i andra är det patienterna. Med liten budget har vi mitt under semestertider stöttat varandra med allt från affischering och banderollmålning till att få genomslag nationellt i media. ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något” har ofta uttalats inom nätverket som nu sträcker sig från Trelleborg i söder till Luleå i norr.
Vi är nu i början av hösten och sammanlagt 26 städer är igång med de sista förberedelserna inför manifestationerna som kommer ljuda över landet nu på söndag den 4 september. Vi har redan vunnit mycket och planer inför det uppföljande arbetet finns redan. I helgen kommer vi att få se resultatet av sommarens hårda jobb, kom med du också i en stad nära dig. En sak är säker – det här är bara början.