På Förintelsens minnesdag i onsdags hedrades offren runt om i landet. I Stockholm hölls minnesceremonier i Stora synagogan, liksom i S:t Jacobs kyrka. Kyrkan i samarbete med É Romani Glinda arrangerade en minnesstund med fokus på romernas historia och de många romer som föll offer för nazisternas utrotningspolitik. Minnesstunden gästades bland annat av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Thomas Hammarberg, ordförande för Kommissionen mot Antiziganism, Maria Taikon från É Romani Glinda Ingrid Lomfors från Forum för levande historia och É Romani Glindas Fred Taikon.
Tidningen Expo rapporterar att den romska kvinnan Papusa Ciuraru, 81 år, under ceremonin tände ett ljus i kyrkan. Papusa Ciuraru överlevde folkmordet på romer under andra världskriget. I dag är hon en av många EU-migranter som tvingas att tigga på gatorna i Stockholm, för att hjälpa sina barnbarn. Musik framfördes av solisterna Witt Michaj, Jakob Silberstein, Jany Schella och hans syster Patricia Schella samt den finskromska kören Dzivibosko drom.
Forum för levande historia skriver att i samband med andra världskrigets utbrott så eskalerade förföljelserna av romer snabbt från diskriminering till massakrer och folkmord. Ibland massavrättades romer tillsammans med judar, och romer förvisades också till det judiska ghettot i Lódź i Polen. Romer förflyttades från och med 1942 till koncentrations- och utrotningsläger. Hur många romer som mördades under Förintelsen är oklart, siffror på mellan 250 000 och en och en halv miljon förekommer.