Startsida - Nyheter

Egypten: Ny lag mot civilsamhällets rätt att organsiera sig

Den 29 november antog det egyptiska parlamentet med stor majoritet en ny lag som reglerar hur civilsamhällets organisationer får arbeta. Enligt lagen får ickestatliga organisationer i fortsättningen bara ägna sig åt socialt arbete. Lagbrott kan ge fängelsestraff på upp till fem år, meddelar Kvinna till kvinna.

– Det här betyder att all möjlighet för det civila samhället att kritiskt granska och hålla regeringen till svars nu stryps. För kvinnorättsförsvarare i Egypten är det här förödande och kommer att leda till att de isoleras från internationellt samarbete, säger Sara Abu Ghazzal från Middle East and North Africa Women Human Rights Defenders’ Coalition.

Sex politiska partier och 22 organisationer har i ett gemensamt uttalande fördömt och förkastat den nya lagen eftersom den strider mot civilsamhällets rätt att organisera sig. Lagen lämnar administrationen av oberoende organisationerna till staten och säkerhetstjänsten.

– Vi fördömer också parlamentets behandling av civilsamhället som fiende som ska besegras genom hemliga tomter och lagar.

– Detta är den hårdaste inskränkningen vi hittills sätt mot människors rätt att organisera sig och uttrycka sin åsikt i regionen, och tyvärr är det en trend som vi ser över världen. Detta drabbar kvinnor hårt. Det är ofta kvinnoorganisationer som dokumenterar och rapporterar kränkningar mot kvinnor, som sexuella övergrepp. Utvecklingen är oerhört oroande och kvinnorättsförsvarare i regionen vädjar nu till internationella samfundet att högljutt fördöma Egypten, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV