Startsida - Nyheter

Eskilstuna United spelar i regnbågsfärgad bindel

I förra veckan stod det klart att Umeå IK kommer att spela med regnbågsfärgad kaptensbindel. Nu är det klart att även Eskilstuna United kommer att göra det under säsongen. Laget skriver på sin hemsida att alla är välkomna hos dem och att Eskilstuna United är en öppen fotbollsförening och att man kommer att bära den regnbågsfärgade kaptensbindeln som en symbol för ”välkomnande av alla människor oavsett bakgrund, etnicitet eller sexuell läggning.”

– Genom att bära en regnbågsfärgad kaptensbindel under säsongen vill vi markera att vi är en öppen fotbollsförening där alla är välkomna. Våra spelare är förebilder för många unga tjejer och killar därför känner vi att det är viktigt att göra detta ställningstagande, säger Uniteds ordförande Anna Linnakallio på deras hemsida.

Eskilstuna United har i flera år också deltagit i Springpride Eskilstuna och meddelar att man gör det även i år, lördagen den 21 maj:

– Jag är väldigt stolt att representera United och över vår öppenhet för alla oavsett bakgrund, etnicitet och sexuell läggning. Vi i Eskilstuna United respekterar alla och alla är välkomna i United-familjen, säger Uniteds lagkapten Vaila Barsley.

”Yeees”, skrev landslagsspelaren Olivia Schough som spelar i Eskilstuna United, på twitter i samband med att nyheten lanserades.


Sedan tidigare är det klart att FC Rosengård har små regnbågsflaggor på sina nya matchställ, och för ett par år sedan blev det en världsnyhet när herrishockeylaget Kiruna IF gick ut med att man tagit fram regnbågsfärgade matchställ och att hela föreningen skulle genomgå RFSL:s hbtq-certifiering.

Tidigare i år försökte lagkapten för svenska herrlandslaget i handboll bära en regnbågsfärgad bindel i samband med EM i Polen. Efter att först ha fått ett muntligt ja ändrade sig Europeiska handbollsförbundet och meddelade att man förbjuder flerfärgade kaptensbindlar. Även damlandslaget har velat spela med regnbågsfärgad kaptensbindel och man hoppas få tillstånd till att bära sådana när handbolls-EM arrangeras i Sverige i december i år. Också herrhandbollslaget OV i Helsingborg har spelat med sådan kaptensbindel.

Mycket har alltså hänt de senaste åren inom idrottsvärlden vad gäller öppenhet och tolerans med hänsyn till hbtq-frågor. Flera idrottsföreningar har jobbat med hbtq-certifiering i samarbete med RFSL. I förra veckan presenterade Svensk amerikansk fotbollförbundet (Saff) att hela förbundet kommer att hbtq-certifieras, vilket Feministiskt perspektiv rapporterade om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV