Startsida - Nyheter

Ett steg närmare en kärnvapenfri värld

Natten till fredagen fattade en majoritet av länderna i FN:s generalförsamling det banbrytande beslutet att 2017 ska förhandlingar om ett globalt avtal som förbjuder kärnvapen inledas. Datum för förhandlingar är spikade i mars och juni, och Sverige tillhör de länder som röstade ja.

Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) har tillsammans med Svenska läkare mot kärnvapen (SLMK) och 400 andra organisationer i nära 100 länder under lång tid arbetat för att få till stånd ett kärnvapenförbud inom ramen för kampanjen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). För dem innebär nattens beslut en stor seger.

– I dag är en historisk dag! Frågan om ett förbud mot kärnvapen har diskuterats i många år, men det är först på senare tid som utvecklingen tagit fart genom att kärnvapens katastrofala humanitära konsekvenser satts i fokus, säger Malin Nilsson, IKFF:s generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Enligt IKFF kommer ett avtal som förbjuder kärnvapen att täppa till ett tomrum inom internationell rätt. Andra framförhandlade avtal som förbjuder särskilda vapentyper har lett till nedrustning. Till dessa hör konventionen mot antipersonella landminor, som inneburit nedrustning av mer än 49 miljoner minor i de länder som undertecknat avtalet. IKFF framhåller att förbuden har gett effekt även på stater som vägrat gå med i förhandlingarna.

– Civilsamhället kommer att följa kärnvapenförhandlingarna på nära håll. Den historiska chans vi nu har att en gång för alla förbjuda kärnvapen får inte gå förlorad. Avtalet måste bli starkt, kärnvapenfria stater måste stå emot den press som kärnvapenstaterna nu utövar för att stoppa förbudet, säger Malin Nilsson generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV