Startsida - Nyheter

EU: Rätten till abort för polska kvinnor inte med i resolution

Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster, GUE/NGL:s ledamöter stödde resolutionens innehåll men var kritiska att resolutionen inte inkluderade hoten mot kvinnors rättigheter samt oroväckande ändringar i polis och media lagar i landet.

– Vi i Vänstergruppen föreslår därför tilläggsförslag som fördömer planerna på att totalförbjuda abort. Motståndet från högergrupperna är massivt, men det är viktigt att visa att kvinnoförtryck och förakt för demokratin faktiskt hänger ihop... Vi måste vara tydliga med att kvinnors rättigheter inte är något som kan förhandlas bort. Det rör sig om grundläggande mänskliga rättigheter, skrev Malin Björk i ett meddelande inför omröstningen.

Ändringsförslangen till resolutionen fick stöd av en rad inom gruppen Gröna/Europeiska fria alliansen samt några inom Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet, S&D. Men trots det bredda stödet, gick ändringarna inte igenom. Stor del av S&D och ALDE (Alliansen liberaler och demokrater) vägrade att stödja förslagen om stöd för kvinnors rätt till abort i Polen, enligt uppgifter från Malin Björk och GUE/NGL:s hemsida.

Italienska EU-parlamentariker, Barbara Spinelli, sade att GUE/NGL ville med ändringsförslagen påpeka att konstitutionella demokrati, oberoende domare, grundläggande rättigheter, inklusive fri media och kvinnors fria val, är principer som alltid ska respekteras och främjas av alla medlemsstater, inte bara under anslutningsprocessen till EU, utan också och framför allt som väsentliga och primära villkor för tillhörighet till Europeiska unionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV