Startsida - Nyheter

Exploatering i Västsahara med stöd av svenska pensionspengar

Marocko är årets värd för FN:s klimatkonferens 7-18 november 2016. En ny rapport från Western Sahara Resource Watch visar att 22 vindkraftverk som tidigare byggts av Siemens har tillgodosett 95 procent av energibehovet för utvinningen av icke förnybara mineraler från Västsahara. Svenska AP-fonder har investeringar i Siemens, meddelar Emmaus Stockholm.

– Det är oerhört allvarligt att utländska företag bidrar till att Marockos ockupation över Västsahara befästs. Svenska pensionspengar är i dag med och finansierar folkrättsbrott, vilket svenska medborgare sannolikt vänder sig emot. Marocko plundrar västsaharierna på deras naturresurser, vilket är tvärt emot hållbart, säger Julia Finér, talesperson Emmaus Stockholm.

Rapporten från Western Sahara Resource Watch kartlägger hur Marocko planerar att bygga anläggningar för förnybar energi som ska generera över 1000 megawatt i Västsahara.

Produktionen av sol- och vindenergi i Västsahara har hittills utgjort högst 7 procent av den totala sol- och vindenergiproduktionen i Marocko, men fram till år 2020 kan den andelen öka till hela 26,4 procent.

Siemens vinner marockanska anbud i Västsahara genom att samarbeta med ett energiföretag som ägs av kung Mohammed VI av Marocko. Kungen har således starka ekonomiska intressen i Västsahara, skriver Western Sahara Resource Watch.

Sedan Marocko invaderade Västsahara 1975 har hälften av områdets ursprungliga befolkning flytt, och ledande motståndare mot den socioekonomiska marginaliseringen av det västsahariska folket avtjänar livstidsstraff i marockanska fängelser, skriver rapportens författare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV