Startsida - Nyheter

”When they go low we go high!”

Republikanernas Donald Trump besegrade Demokraternas kandidat Hillary Clinton i USA:s presidentval. Clintons förlust mot Trump överraskade och i många fall oroade inte bara amerikanerna utan hela världen. I januari 2017 tillträder Trump presidentposten med en kongress där republikaner har majoritet i både senat och representanthus. Feministiskt perspektiv bad tidningens politiska krönikörer och ytterligare några feminister att kommentera valresultatet.

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ:

– Att amerikanerna på morgonen den 9 november visade sig ha valt en president som vill bygga murar och så hatets frön var en ödets ironi. I Europa högtidlighåller vi samma dag minnet av Berlinmurens fall och Kristallnatten. Vi trodde länge att dessa två händelser markerade en början och ett slut för det mörkaste kapitlet i vår historia. Det är dags att slå upp sidorna igen, minnas och ta kampen i tid den här gången.

Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet:

– Vita kränkta män med högersympatier har tagit tillbaks USA:s presidentpost. Istället för att få se den första kvinnliga USA-presidenten någonsin så får vi en sexistisk och rasistisk högerbuffel. Som världsledare kommer han göra livet surt för de många. För kvinnors rättigheter och för rasifierade i USA är han en katastrof. Vi kommer också få se hårdför klassisk amerikansk högerpolitik med deras obehagliga skattesänkningspolitik och nedrustning av det gemensamma, ökad militarisering, avskaffande av Obamacare, en klimatförnekarpolitik, samt troligen en gradvis inskränkning av aborträttigheter och hbtq-rättigheter. Vi som tror på en annan politik har alltså mycket jobb framför oss. Med solidaritet, organisering, och systerskap ska vi bygga vårt motstånd och en annan framtid.

Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet:

– Det är klart att president Trump känns som en rejäl käftsmäll, och orgie i vita mäns hat mot kvinnor med makt. Det är lätt att glömma bort Bernie Sanders i all sorg och det faktum att Hillary Clinton vann överlägset bland yngre väljare. Att en uttalad socialist kommer så långt, och att yngre amerikaner vill se ett annat USA än Trumps, ger mig ändå stort hopp. Jag tror att de krafter som mobiliserats nu under valet i USA kommer att skriva om historien 2020.

Jytte Guteland, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna:

– Trump förenar förtryckande moralkonservativa värderingar med äcklig sexism. Han står såväl för abortmotstånd som för förminskande av sexuella trakasserier och övergrepp. Det är så långt från Obama och Clinton vi kunde komma. Jag är djupt berörd och förbannad över att kvinnoföraktet är så rotat att det är möjligt att nå den yttersta makten genom att driva dessa frågor. Vårt mål nu måste vara att driva ett starkt motstånd mot detta, stärkta av insikten att det faktiskt var fler människor som röstade för Clinton än Trump.

Annika Hirvonen Falk, jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet:

– Det är en skrämmande utveckling i vår omvärld med flera demokratier som väljer ledare som förespråkar inskränkningar i aborträtten. Trump har gett uttryck för en unken kvinnosyn genom bland annat trivialisering av sexuella övergrepp på kvinnor. Jag är allvarligt oroad för en normalisering av antifeministiska hållningar och direkt kvinnofientlig retorik och politik.

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ:

– Efter en valkampanj full av lögner, sexism, rasism, homofobi och funkofobi, kryddat med rader av ogenomförbara förslag, har vi nu en president som ger ena halvan av ett djupt splittrat USA ett ansikte. För att undvika samma utveckling här behöver vi analysera, diskutera, organisera, politisera och, sist men inte minst, agera. Vi behöver folkbildning, fortsatta samtal, dialog och möten för frustrerade. Sveriges folkrörelsetradition måste igen bli basen för demokratibygget. Stärker vi inte tilltron till de demokratiska institutionerna bäddar vi för nationalism och isolationism också här.

Tiina Rosenberg, teatervetare, genusvetare och professor:

– Det låga valdeltagandet i USA är ett tecken på illa fungerande demokrati. Valdagen är ingen ledig dag och alla som önskar rösta behöver registrera sig inför valet. Rösträkningen var gastkramande och ett bevis för att alla röster behövs. Det påminner oss om att rösträtten inte endast är en rättighet utan också en skyldighet. Valresultatet har en enorm betydelse. Den som påstår motsatsen vet inte vad hen talar om.

Annika Hamrud, journalist, författare:

– Det amerikanska valet avgjordes inte på grund av att massor av väljare plötsligt blev populister, rasister och nationalister. I stället är det de konservativa, ofta djupt kristna, vita väljarna som har sålt sina själar för att säkra en konservativ domare i högsta domstolen. Den normalisering som pågår i Sverige av Sverigedemokraternas politik kan leda samma väg om inte antirasister håller ihop över partigränserna.

Mian Lodalen, författare, journalist, krönikör och debattör:

– När vi skakat av oss den värsta chocken återstår en livsviktig lärdom för framtiden: underskatta aldrig populister, sexister, fascister och rasister och fortsätt gör allt vad som står i din makt för att förhindra ekonomiska klyftor mellan människor. Fortsätt tro på det som gör världen vackrare, på det som förenar oss, på kärlek istället för hat. And never forget: When they go low we go high! When they go low – we go solidarity.

Bilan Osman, journalist, utbildare på Expo och debattör i frågor som rör rasism:

– Trumps seger är ännu ett nederlag. Men det kan också bli till ett löfte. Ett löfte om att varenda en som de senaste dagarna skrivit eller sagt att vi bör organisera oss – också gör just det. Att inget blir till tomma antirasistiska FB-statusar, och att ingen av oss återgår till vardagen.

Wendy Francis, journalist, aktivist och programledare för podcasten Arga flickor:

– De senaste dagarna har varit svåra, rent utsagt ett enormt bakslag för alla som inte är arga, vita cis-män. Men detta är inte ett tillfälle att ge upp, att vifta med den vita flaggan. Valresultaten visar att 94% av svarta kvinnor i USA röstade på Hillary Clinton, men som vanligt är det ingen som lyssnar på den svarta kvinnan. Visst, ta en sekund och samla dig – men skrik sen. Ställ dig på ett berg och skrik. Ät en extra bakelse eller två och gå sen och krama dina medsystrar, backa dina hbtqi-syskon, släpp fram hijabis och demonstrera med urfolken. Och låt alltid den svarta kvinnan tala till punkt. Dags att visa världen vilka vi är, organisera er!

Elahe Amani, feminist, akademiker, fredsmäklare och social rättvise-aktivist:

– Valresultatet den 9/11 väckte chockerande minnen från 11/9 för många människor i USA och globalt. Det är en tragedi för konstitutionen, för rättssäkerheten, för medborgerliga rättigheter och sorgligt nog en hyllning till många av de mörka krafterna – som misogyni, rasism, xenofobi, homofobi och vit överhöghet. KKK:s David Duke twittrade ”Det här är en av de mest spännande nätterna i mitt liv –> var så säkra, vårt folk har spelat en ENORM roll i valet av Trump! #MAGA”. Medan det fanns en massa skäl till Trumps chockerande seger som kommer att diskuteras under många år framöver, var det här valet personligt för många kvinnor, väldigt personligt särskilt för unga utbildade kvinnor. Trumps triumf kommer onekligen att ha många oavsiktliga konsekvenser nationellt och internationellt. Det är verkligen ett bakslag men vi fortsätter röra oss framåt. Vi, folket, måste kollektivt förhindra att det här blir slutet för demokratiska värden som generationer före oss slogs för och vi måste bekämpa auktoritärt styre. Klass, kön och ras kommer stå i främsta rummet i detta slag.

Uttalande av
Madeleine Rees, generalsekreterare för Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF):

– Vi måste se framåt. Det vi gör är långsiktigt. Vi kan se detta som ett omvälvande ögonblick som gör oss mer fokuserade än någonsin på behovet att engagera oss politiskt, hur obehagligt det än är huvudsakligen, men om vi inte gör det överlämnar vi åt andra att avgöra. Vi behöver bygga solidaritet över gränser via våra WILPF-sektioner och med likasinnade för att föra vår vision och vår strategi för att åstadkomma en fredlig värld framåt. Se till människorna i regering och parlament som vi kan arbeta med, bortom de politiska skiljelinjerna. Och vi måste undvika att följa exemplet med kränkande språkbruk och förakt för dem som inte håller med oss. Det är vad som hänt i Storbritannien över Brexit och det kommer säkert hända i USA. Den polariseringen måste motverkas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV