Startsida - Nyheter

Festival i Umeå om jämställdhet inom idrotten

Om en knapp vecka är det dags för den andra upplagan av festivalen som sätter kvinnors sportande i fokus. Då samlas idrottsintresserade i Umeå för att byta idéer om hur man kan jobba för jämställdhet och stärka kvinnors deltagande inom idrott och äventyrssport.
– Vi måste jobba gemensamt, säger Lucy Rist som tillsammans med Jenny Lidqvist arrangerar festivalen Women in Sport + Adventure.

Mycket har hänt på året som har gått sedan förra upplagan av festivalen. Bland annat har antalet dagar utökats till tre. I år kommer festivalen att inledas redan på torsdag i nästa vecka med workshops för inbjudna gäster, fredagen bjuder på ett späckat heldagsprogram och på lördagen arrangeras en filmfestival som kretsar kring kvinnors äventyrssportande med filmer om till exempel bergsklättring. Bland årets gäster finns namn som Kristina Paltén, ultralöparen som sprang genom Iran för att utmana stereotyper – hos andra och hos sig själv –, Cecilia Andrén-Nyström grundare av föreningen Futebol dá Forca vars träningskoncept med öppna träningar växer fram i en rad städer runt om i Sverige, flugfiskaren Emilie Björkman, ishockeyspelaren Danijela Rundqvist som är känd från tv-programmet Mästarnas mästare, och Sofia B. Karlsson som jobbar med RFSL:s hbtq-certifiering och på Riksidrottsförbundet.

– Vi ska prata om vilka frågor som är viktigast just nu och om hur vi kan ta oss förbi dem, säger Lucy Rist.

Bland de inbjudna talarna finns representanter från både lagsport och individuell idrott, Ida Björnstad, programledare på TV4-sporten, liksom tränare för Luleå hockey och Hammarby fotboll. Ett syfte med festivalen är att samla så många som möjligt som är intresserade av frågorna och som jobbar eller vill jobba för en mer jämställd sport.

– Vi erbjuder en mötesplats för alla som är intresserade av frågorna. Ofta när människor kommer samman så föds nya projekt. Det är inte ett så stort område, det finns inte jättemånga av oss som jobbar med de här frågorna och därför är det viktigt att det finns möjlighet att träffas, säger hon.

”Vi måste jobba gemensamt”

På torsdagen kommer det att alltså att hållas workshops om ämnen som till exempel hur man kan förbättra de ekonomiska förutsättningarna för damfotbollen, en annan grupp kommer att diskutera hur idrottens pengar fördelas och vem som ansvarar för det, en annan workshop kommer att kretsa kring Futebol dá Forca där syftet är att starta upp en regional grupp i Västerbotten, och dagen kommer att gästas av personer som Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, Moa Svan, stå uppare och författare till boken Det riktiga landslaget, Martin Carlsson-Wall från Handelshögskolan i Stockholm och Caroline Waldheim som är idrottspolitiskt sakkunnig hos idrottsminister Gabriel Wikström.

På fredagen kommer flera idrotter och äventyrssporter att finnas med på dagordningen. Dels kommer rollerderbyspelare att finnas på plats – Monica Lidén från Stockholm Roller Derby, och naturligtvis finns också Ume Radical Rollers representerade, genom Elin Jakobsson. Dels kommer det att vara alpinister och friåkare på plats, liksom Max Bergander värdegrundsansvarig i AIK Ungdomsfotboll som jobbar med projektet Fotboll för alla, med flera. Syftet med festivalen inte bara att lyssna och lära, utan syftet är att vara lösningsorienterad. Men för att hitta lösningar och nya strategier, för att skapa förändring måste folk först komma samman. Därför vill festivalen också fylla ett tomrum, det har helt enkelt saknats mötesplatser.

Kvinnor har ju hållit på med idrott och sport i stor utsträckning länge nu. Varför tror du att det har saknats mötesplatser?

– Det kanske handlar om att nå en kritisk massa, att det krävs tillräckligt många, säger Lucy Rist och hoppas också se kvinnor jobba kollektivt i ännu högre utsträckning i syfte att uppnå förändring.

– Vi måste jobba gemensamt, det är inte alltid en kvinna som är framgångsrik ser att det finns problem med jämställdhet inom idrotten, men jag tror att det håller på att förändras. Om vi vill komma framåt måste vi hjälpa varandra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV