Startsida - Nyheter

FN-rapportör om hur EU gjort migranter till lovligt byte

När EU:s toppmöte inleddes på torsdagen i Bryssel uppmanade François Crépeau, FN:s särskilda rapportör om migranters mänskliga rättigheter, ledarna för EU:s 28 länder att stoppa kontinuerliga inskränkningar. Bland annat nämner han besluten under 2015 som ledde till att EU:s yttre gränser stängdes och vilka konsekvenser detta fått för migranters mänskliga rättigheter.

– Europa har alltid varit en stark förespråkare av mänskliga rättigheter, både i Europa och överallt. Fast i sin kamp för att behålla kontrollen över sina gränser, testas nu Europa på dess efterlevnad av principerna om mänskliga rättigheter. Genom att sakta skala bort asylsökande och migranters rättigheter, skapar Europa en skrämmande ny ”normal”.

Nato:s militära insats som nyligen aviserats av europeiska ledare tas också upp. Den väcker många frågor, menar FN:s särskilda rapportör, om Natos befogenheter och vad som ska hända med migranterna.

Vidare betonar FN:s särskilda rapportör vikten av lagliga flyktvägar för de som behöver och menar att så länge detta inte är försedd kommer smugglarna att utnyttja läget och människors behov av att söka trygghet. Det är genom trygga och lagliga flyktvägar som smugglare kan bekämpas.

– Det är skrämmande att se hur diskussionerna om migranter har sjunkit till minsta gemensamma nämnare, närs av rädsla och xenofobi och gör migranter till lovligt byte för alla sorters verbala eller fysiska övergrepp. Att slå ner på migranter har farligt nog blivit normen och standarden är nu så låg att det ofta är omöjligt att föra en lugn och meningsfull diskussion om rättigheter, mångfald och integration, säger François Crépeau.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV