Startsida - Nyheter

FN uppmanas inleda fredsförhandlingar om Koreahalvön

Även i år har USA och Sydkorea genomfört en stor militär övning i vattnen utanför Koreahalvön. Den militära övningen har följts av ett femte kärnvapentest och den hittills största atomexplosionen i Nordkorea. Kärnvapentestet har i sin tur följts av ett avtal mellan USA och Sydkorea, om att sätta upp ett avancerat missilförsvarssystem (THAAD) på det som i dag är en golfbana nära gränsen till Nordkorea.

Kinas statsmakt, som står bakom FN:s sanktioner mot Nordkorea, har i sin tur reagerat på president Obamas och president Parks THAAD-program och genom kommunistpartiets officiella tidning Folkets Dagblad låtit meddela att installationen av THAAD vid gränsen till Nordkorea är ett hot mot Kinas säkerhet, och att man inte accepterar det.

Women Cross DMZ uppmanar nu FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att stoppa kriget på den koreanska halvön, innan han avslutar sitt uppdrag vid FN, i ett öppet brev daterat 27 september.

Feminister och fredsaktivister från världens alla hörn har sedan 2015 drivit kampanjen Women De-Militarize the Zone (Kvinnor avmilitarisera zonen) i syfte att uppmärksamma det militariserade gränslandet mellan Syd- och Nordkorea och initiera en internationell debatt om krigstillståndet på Koreahalvön. Aiyoung Choi, Alice Slater, Amina Mama, Amira Ali, Anasuya Sengupta, Isabella Sargsyan, Kate Hudson, Kozue Akibayashi, Liza Maza, Maja Vitas Majstrovic, Netsai Mushonga, Alice Walker, Gloria Steinem, Mairead Maguire och Leymah Gbowee är några bland de 125 kvinnor, från 38 länder, som har undertecknat brevet. Förutom de enskilda personerna har även 37 sydkoreanska kvinnoorganisationer och fredsorganisationer undertecknat det öppna brevet, däribland Kvinnor skapar fred (평화여성회).

I brevet uppmanar de generalsekreteraren Ban Ki-moon att inleda arbetet för en övergång från ett vapenstillstånd till ett fredsavtal, ha som mål att slutföra denna fredsprocess 2018 (då det blir 70 år sedan Korea delades i två länder) samt säkerställa att kvinnor, i enlighet med FN:s säkerhetsrådsresolution 1325, är märkbart representerade i processen

”Korea är det enda landet som har förblivit delat sedan andra världskriget”, skriver undertecknarna och fortsätter med att påminna om att FN grundades ”för att rädda kommande generationer från krigets gissel”. Undertecknarna påminner generalsekreteraren Ban även om det löfte han gav i sitt tal vid Korea Society i New York (2007) då han, enligt Women Cross DMZ, framhöll att ”vi, förutom ett fredligt avtal gällande kärnvapen med Nordkorea, även behöver ha som mål att skapa en fredsmekanism för en övergång från det nuvarande avtalet om vapenstillestånd till ett permanent fredsavtal”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV