Startsida - Nyheter

Föräldraskap hindrar karriären – främst för kvinnor

En ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av fackförbundet Unionen visar att kvinnor i högre grad än män avstår från att söka nytt jobb för att de är föräldrar. Kvinnor upplever också i större utsträckning än män att föräldraledigheten påverkar karriärmöjligheterna negativt.

2 046 tjänstemän inom privat sektor som har barn som är 0-11 år har intervjuats i undersökningen. Mer än var tredje kvinna, jämfört med 16 procent av männen, bland de som nyligen varit föräldraledig anser att föräldraledigheten påverkat möjligheterna till karriärutveckling negativt. 48 procent av kvinnorna, jämfört med 19 procent av männen, har gått ner i arbetstid för att kombinera arbete och föräldraskap.

– Föräldraskapet får olika konsekvenser för kvinnor och män. Kvinnor som grupp tar ett större ansvar för barn än vad män gör. Det får en karriärhämmande effekt för mammor som ofta inte får samma fart i sin karriärutveckling som pappor, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.

Unionen konstaterar i ett pressmeddelande att en arbetsgivare, enligt föräldraledighetslagen, inte får missgynna en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledighet. Ändå svarar 23 procent av de kvinnor och åtta procent av de män som varit föräldralediga under de tre senaste åren att de inte ingick i lönerevisionen på samma villkor som övriga medarbetare på arbetsplatsen.

– Det är oacceptabelt men föga förvånande att en större andel föräldralediga kvinnor än män riskerar att missgynnas i lönehänseende. Ju längre föräldraledighetsperioder desto större risk att hamna på efterkälken i löneutvecklingen, säger Martin Linder.

Positiva tendenser som Unionen ser en majoritet av de tillfrågade föräldrarna anser sig ha inflytande över sin arbetstid (71 procent) och att interna möten läggs på tider som möjliggöra att hämta och lämna på dagis och skola (62 procent).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV