Startsida - Nyheter

Forskningsprogram om rasism inrättas

Regeringen ger nu Vetenskapsrådet i uppdrag att i samråd med Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) utlysa medel för ett nationellt forskningsprogram om rasism. Programmet ska omfatta 20 miljoner kronor per år från och med 2016. Det meddelade regeringskansliet under tisdagen.

Utlysningen ska skapa ett brett och tvärvetenskapligt sammanhållet forskningsprogram med fokus på rasism. Programmet ska utveckla kunskap och metoder som är vetenskapligt förankrade. Det ska samla och stärka svensk forskning på området men även ha en internationell prägel.

- Många människor har under historien förföljts, förtryckts och mördats på grund av rasismen. Nu ser vi oroande mönster i Sverige och Europa som tyder på att rasismen växer sig starkare. För att långsiktigt kunna bekämpa rasismen behöver vi bygga vårt arbete på kunskap. Därför inrättar vi nu ett forskningsprogram om rasism, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Genom utlysningen ska forskning inom områden av relevans för förståelsen av bakgrunden till rasism, dess utveckling över tid och dess konsekvenser för människor och samhällen sammanföras och bilda grund för vidareutvecklingen av ett samhällsrelevant forskningsområde.

Forskningsprogrammet är en av två kopplade kunskapsinsatser som genomförs av regeringen. Den andra åtgärden är det uppdrag som gavs i juni 2015 till Göteborgs universitet om att sprida kunskap och metoder för att minska rekryteringen av människor till våldsbejakande ideologier och rörelser och till rasistiska organisationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV