Startsida - Nyheter

Så var den första av tre presidentvalsdebatter i USA

Det var en intensiv, stundtals rolig men också tjatig första debatt (av tre) mellan presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump inför presidentvalet i USA. Debatten, som ägde rum på Hofstra-universitetet på Long Island, rörde tre stora block: Uppnå välstånd, Amerikas riktning och säkra säkerheten.

Först handlade det om ekonomin, som för närvarade går bra i USA, men har ett högt pris i form av ökade klyftor. Så hur ska vanligt folk få det bättre?

Hillary Clinton fokuserar på en inkluderande tillväxt med satsningar på välbetalda och hållbara jobb och en välfärdssektor med betald föräldraledighet (amerikanerna har i dag ingen lagstadgad rätt till föräldraledighet), ersättning vid sjukdom, satsningar på dagis och gratis college-utbildning. Det här är områden hon har varit drivande inom under hela sin politiska karriär, vilket ger tyngd åt argumenten.

Hon vänder sig tydligt till den amerikanska medelklassen och vill se skatteökningar för de allra rikaste. Hon förekom Trump genom att säga att det inte fungerar att tro att skattesänkningar för de rika ska sippra igenom och gynna även resten av befolkningen. Det är inte så det funkar.


Skattefusk

Trump talar om hur han vill skapa möjligheter för de välbeställda att expandera sina företag och investera mer för att skapa ännu fler jobb. Han vill sänka skatterna, bland annat för att öka USA:s konkurrenskraft i relation till andra ekonomiska stormakter såsom exempelvis Kina. Som storägare är Trump själv en av intressenterna för en sådan politik. Han vill också göra det svårare för bland annat Mexiko att fortsätta exportera på fördelaktiga villkor till USA och kritiserar starkt de rådande handelsavtalen. Inte utifrån ett människorättsperspektiv, utan utifrån hur USA drabbas hårdare av skatter och tullar på export än andra länder som exporterar till USA.

Clinton påpekade att Trump inte öppet har redovisat sin skattedeklaration och han svarade rappt att han skulle göra det i samma stund som hon avslöjade de 33 000 mail som raderats ut. Annars passade Trump, så ofta han kunde på att lyfta fram det faktum att Hillary Clinton har tillhört det politiska etablissemanget under en lång karriär och inte minst som utrikesminister, och ändå inte lyckats bättre.

Trumps verklighetsbeskrivning av USA är dyster. Han svartmålar det mesta, ekonomin, infrastrukturen - inte minst är han missnöjd med hur flygplatserna ser ut i USA, jämfört med flygplatserna i Qatar och Dubai.

Och så blir det så urbota tråkigt att höra honom inflika, ”där jag har fastigheter”, eller ”där jag har affärer” i nästan varje inlägg. Det blir till och med snudd på osmakligt när han i samband med ett inlägg som svar på frågan hur de skulle ta itu med den polarisering mellan afro-amerikaner och vita amerikaner, som finns i USA, angående den senaste dödsskjutningen i Charlotte säger beklagande att ”där jag har affärer”.

För att råda bot på situationen vill han återinföra lag och ordning. För utifrån sin kännedom om hur afro-amerikaner lever i USA, menar han att de är i fara mot bakgrund av det myckna våldet i många områden runt om i landet. Det är också en community han menar har glömts bort av de som sitter vid makten.


Diskriminering

Hillary Clinton trycker på behovet att återupprätta förtroendet, arbeta för att motverka strukturell diskriminering inom rättsväsendet och stävja vad hon kallar vapen-epidemin. Detta vill hon uppnå bland annat genom att se nära samarbete mellan polis och lokalbefolkningen på kvartersnivå. Hon understryker också vikten av självrannsakan när det handlar om hur människor reagerar i relation till andra människor beroende på hudfärg.

I samband med den här diskussionen fick Trump även redogöra för varför han i åratal ifrågasatt om president Barack Obama verkligen var född i USA och drev på att han skulle offentliggöra ett födelsebevis för att bevisa att han var amerikan. Något Clinton menade var ren rasism.


Utrikespolitiken

När debatten övergår till att handla om säkerhet, höjer Clinton tonfallet. Hennes retorik blir hårdare och hon pratar för första gången över den utdelade tiden, något som Trump gjorde under hela debatten. Han avbröt för övrigt ofta och pratade i munnen både på debattledaren och Clinton.

I utrikespolitiken vill Clinton prioritera bekämpandet av IS och att upprätthålla maktförhållandet i relation till Ryssland, Kina och Iran. Trump svarade snabbt att IS inte ens skulle ha fått fotfäste om inte USA hade fört krig i Irak. USA kan inte fortsätta vara världspolis, enligt Trump.

Hur någon av de båda kandidaterna, väl i Vita huset, skulle kunna ta sig ur den situationen är svår att ens föreställa sig. USA:s inblandning i andra staters angelägenheter är ingen vacker historia.

Debatten mellan Clinton och Trump fortsätter i en andra omgång den 9 oktober.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV