När KUPP i veckan presenterade sin årliga statistik om jämställdhet inom dirigentyrket för säsongen 2016/2017 var siffrorna, trots förbättringar på vissa håll, ändå sämre än förra årets. Andelen konserter och föreställningar dirigerade av kvinnor har minskat från 17 till 16 procent. Svenska kvinnor får endast dirigera 1,6 procent av konserterna, medan svenska män får dirigera 38 procent.
Orkestrarna har även getts möjlighet att ge svar kring hur de arbetar med jämställdhet, något som de institutioner som saknade kvinnor eller hade få kvinnor bemötte med att inte besvara, eller genom att ifrågasätta frågorna, medan de med fler kvinnor aktivt berättade om hur de tänkte.
Samtidigt visar statistiken även på positiva saker. Stora institutioner, som Kungliga filharmonikerna skickar en tydlig signal med ökat antal kvinnliga dirigenter, både
utländska och svenska, i årets generalprogram. Flera andra institutioner visar också
förbättringar och ökar antalet kvinnor, till exempel Nordiska kammarorkestern, Göteborgsoperan och Malmö symfoniorkester.
– Det måste ske en förändring inom institutionerna som åtminstone närmar sig det övriga
samhället när det gäller etiska och moraliska normer. Att fortsatt främja en överväldigande
mansdominans bland dirigenter fungerar inte i ett modernt samhälle. På sikt är det en
överlevnadsfråga för branschens trovärdighet. Det är dags för åtgärder som gör skillnad, skriver KUPP i sitt pressmeddelande.
KUPP står för kvinnor upp på pulten och är ett dirigentnätverk som arbetar för jämställdhet i dirigentbranchen.