Startsida - Nyheter

Fotboll: Glädjeyra när Linköping vann SM-guld

Linköping har vunnit SM-guld en gång tidigare, 2009. Förra året såg det ut som att laget hade chans att ta guld igen, men Rosengård var vassare. Inför söndagens matcher ledde Linköping med fem poäng före tvåan Rosengård. För att säkra SM-guldet redan då krävdes inte bara seger för Linköping, utan även att Rosengård inte skulle vinna över Eskilstuna. Att Linköping skulle vinna över tabellsjuan Vittsjö var väntat, men att Rosengård skulle förlora mot Eskilstuna var mer överraskande, men Rosengård hade flera av sina toppspelare – Lotta Schelin, Lieke Martens och Gaëlle Enganamouit – skadade.

Målskyttar för Linköping var Kristine Minde som nickade in det första målet i matchen. Linköpings andra mål stod Stina Blackstenius för, och matchen slutade med 2-0. Därefter stannade Linköping kvar på Vittsjö IP för att se resten av matchen mellan Rosengård och Eskilstuna. När slutsignalen ljöd och Eskilstuna vann med 2-1 var det klart att guldet för 2016 går till Linköping som kunde påbörja firandet redan där i omklädningsrummet. Guldhattar, bubbel, tårar och skrål kunde beskådas i en livesändning därifrån.

– Det känns helt fantastiskt och helt magiskt. Vi har byggt upp ett lag under lång tid, vi gör allt tillsammans och vi vill alla utvecklas, säger Fridolina Rolfö, rapporterar Svenskfotboll.se.

Linköpings tränare Martin Sjögren säger att SM-guldet är resultatet av ett långsiktigt arbete inom klubben:

– Vi har jobbat oerhört målmedvetet. Vi har haft en idé och ett system som vi trott på. Under de tre första åren nådde vi inte riktigt ända fram men det sporrade bara ledare och spelare att jobba ännu hårdare, för att bli ännu bättre. Och att få jobba med dessa professionella spelare är en ynnest, säger han till Svenskfotboll.se på spelarbussen hem till Linköping.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV