Startsida - Nyheter

Fotboll: Sverige går inte vidare till kvartsfinal i U20-VM

Sverige fick oavgjort mot Brasilien i matchen i söndags men det räckte inte för att gå vidare från gruppspelet i U20-VM som spelas i Papua Nya Guinea. Stina Blackstenius gjorde Sveriges enda mål.

– Just nu känns det tufft, säger hon till Fotbollskanalen efter matchen.

– Vi är besvikna över att vi inte tar oss vidare efter en ganska bra match från vår sida. Det är väl den matchen vi är mest nöjda med sett till de tre matcherna vi spelat, säger Blackstenius.

Sverige förlorade inledningsmatchen i förra veckan mot Nordkorea, därefter vann man mot hemmanationen Papua Nya Guinea med 6-0, men hade kunnat – och borde ha gjort – fler mål. För det var just målskillnaden som blev avgörande. Brasilien vann mot Papua Nya Guinea och hade bättre målskillnad än Sverige och gick därmed vidare till slutspel, medan Sverige hamnade på en tredjeplats i gruppen.

På söndagen fick också Papua Nya Guinea äntligen göra mål. Efter att ha släppt in femton mål i tidigare gruppspelsmatcher lyckades hemmanationen göra sitt första mål i turneringen, en kvittering mot Nordkorea genom Nicollete Ageva.

– Jag var verkligen glad och stolt över mig själv, och också för att jag visar mitt land att vi kunde uppnå detta. Det var vårt mål för matchen att bara göra ett mål för oss själva och för hela landet, säger hon till Fifa.com

Kvitteringen varade inte, Nordkorea vann matchen till slut med 7-1 men målet skakade om laget en aning och Nordkoreas förbundskapten som hade tänkt att låta ett par av sina toppspelare vila bytte i stället in dem.

– Det visade att de hade lite respekt för oss, och att de ville få ett bra slutresultat. Vi tvingade dem att göra ändringar de inte ville göra. Känslan när vi gjorde mål var lite av en lättnad för jag ville verkligen att vi skulle få ett mål, och jag ville verkligen se att spelarnas ansträngningar var värd en liten seger. Att få ett mål mot ett lag som Nordkorea var verkligen anmärkningsvärt, säger Lisa Cole, Papua Nya Guineas förbundskapten.

Och Yvonne Gabong, Papua Nya Guineas lagkapten säger till Fifa.com:

– Att vara värd för VM här har varit ett historiskt ögonblick för PNG. Olyckligtvis vann vi ingen match men vi gjorde till slut ett mål. Det är för våra underbara fans som stöder oss. Vårt främsta mål var att lära. Vi spelade mot de bästa lagen i världen. Det kommer att hjälpa oss framöver. Jag är väldigt stolt över vårt lag och vad vi har åstadkommit under VM.

På torsdag spelas de två första kvartsfinalerna där Nordkorea ställs mot Spanien, och sedan möter Japan Brasilien. På fredag möter USA Mexiko och Tyskland möter Frankrike. Semifinalerna spelas tisdagen den 29 november och på lördag den 3 december spelas bronsmatchen och finalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV