Startsida - Nyheter

Fotbolls-EM: Det blir Tyskland igen!

På tisdagseftermiddagen höll Uefa lottningen för fotbolls-EM som spelas i Nederländerna den 16 juli till 6 augusti nästa år. Alla som följde OS, eller som följer damfotboll överhuvudtaget, visste att den grupp som helst skulle undvikas var just Tysklands grupp. De har förutom OS-guld sex raka EM-guld. Efter Sveriges bleka insats i VM förra året fanns inte landslaget med i gruppen av toppseedade länder som förutom Tyskland även värdlandet Nederländerna, Frankrike och England tillhörde, och därför fanns alltså risken att hamna just i de olympiska mästarnas grupp.

Så blev också fallet. Sverige har en särskilt jobbig statistik i matcher mot Tyskland. Inför OS-finalen i somras – som Sverige sedan förlorade – skrev sportjournalisten och krönikören Alva Nilsson så här: ”Under de senaste 20 åren har Tyskland stoppat Sverige i jakten på guldmedaljen nio gånger. Tyskland är Sveriges värsta mardröm. Tyskland är som faran som lurar om natten, som hickan som inte vill försvinna trots alla husmorstips.”

Som tröst går det att tänka att Sverige ändå har god chans att ta sig vidare från gruppspelet som grupptvåa, och att det innebär att man i alla fall inte ställs mot Tyskland i kvartsfinalen eller semifinalen. Eller att Sverige faktiskt tar revansch. Slår sig fria från historiens bojor som Alva Nilsson formulerade det. Kanske redan i EM-premiären som spelas i Breda på Rat Verlegh-stadion. Eller varför inte i en möjlig EM-final?

Förbundskapten Pia Sundhage hade inget pokerface när Sveriges lott lästes upp i Uefas direktsändning:

– Jag började faktiskt skratta. Jag tänkte: det här är inte sant. Vi ska bli förföljda av Tyskland, säger hon till Sportbladet och fortsätter:

– Det är en spännande känsla. Vårt jobb är nu att se till att det här är den bästa lottningen, säger Sundhage.

Sverige möter Ryssland den 21 juli i Tilburg och sist gruppspelet är mötet mot Italien den 25 juli i Doetinchem.

Så här ser grupperna ut: Grupp A – Nederländerna, Norge, Danmark och Belgien. Grupp B – Tyskland, Sverige, Italien och Ryssland. Grupp C – Frankrike, Island, Österrike och Schweiz. Grupp D – England, Skottland, Spanien och Portugal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV