Startsida - Nyheter

Frankrike ger efter för Vatikanstatens påtryckningar

Frankrike har dragit tillbaka utnämningen av Laurent Stefanini till ambassadör i Vatikanstaten. Enligt spanska nättidningen El Diario har president François Hollande backat efter en utdragen och talande tystnad frän den heliga stolen, som varade i över ett år som ska ha att göra med Stefaninis homosexualitet.

El Diario skriver att det fanns goda skäl att utse Stefanini – praktiserande katolik, ansvarig för religiösa frågor på franska utrikesdepartementet och belönad med en av de finaste utmärkelserna påven har att ge då han under 2001-2005 var andra i rang på ambassaden i Vatikanstaten. Men enligt katolska franska tidningen La Croix betraktades utnämningen ändå som en provokation från den franska regeringen. Inte minst sedan Frankrike 2013 lagstiftade om rätten till samkönade äktenskap. Detta trots att nuvarande påven Franciskus uppmärksammats för uttalanden som ”vem är jag att döma de homosexuella” och uppmaningar om inte diskriminera homosexuella.

Även 2007, då Nicolas Sarkozy var president, utsåg Frankrike en öppet homosexuell man som ambassadör till den heliga stolen, och inte heller han accepterades. I vanliga fall tar det högst sex veckor att få ett ja, medan ett nej aldrig meddelas. Stefanini blir nu istället Frankrikes ambassadör till Unesco.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV