Startsida - Nyheter

Frankrike inför sexköpslag

Senaten röstade tidigare emot lagförslaget i sin helhet och därför fick nationalförsamlingen nu sista ordet. Lagförslaget har diskuterats livligt sedan länge i Frankrike. Parlamentet började debattera förslaget redan 2013.


Stärker kampen mot trafficking

Prostitutionsmotståndarna i Frankrike intensifierade sin kamp för lagförslaget under parollen ”Abolition 2013”, i ett nätverk som inkluderade 54 olika organisationer.

Det slutgiltiga beslutet i nationalförsamlingen innebär en fransk sexköpslag som stärker kampen mot koppleri och vidtar åtgärder för att stödja prostituerade att ta sig ur sexhandeln. 4,8 miljoner euro ska satsas på stödprogram som bland annat ska underlätta för trafikerade utländska prostituerade (vilka utgör majoriteten av de prostituerade i Frankrike) att få tillfälliga uppehållstillstånd om de går med programmet och skaffar ett arbete.


Höga bötesstraff

Sexköparna ska enligt den nya lagen betala höga böter, vid första arrestering, upp till 1 500 euro och vid upprepande gånger 3 750 euro. Dömda sexköpare ska även tvingas delta i samhällskurser som informerar om prostitutionens faror och skadeverkningar.

– Den svenska kvinnorörelsen gratulerar Frankrike till detta avgörande steg som landet nu tar. Beskedet är ett viktigt steg för kvinnors rättigheter och jämställdhet i hela världen. Kvinnors kroppar är inte till salu. Nu hoppas vi att ännu fler länder i Europa följer efter! sade Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby i en kommentar under onsdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV