För ett drygt år sedan bildade en grupp unga kvinnor och män i Paris organisationen Womenability med målsättningen att genom sitt arbete göra den urbana miljön mer kvinnovänlig.
– Feministiska rörelser finns överallt i världen och vi är också en sådan. Men för vår del handlar det speciellt om att få de styrande att på ett praktiskt och konkret sätt göra stadsbilden tryggare och enklare att leva i för kvinnor, säger Audrey Noeltner.
Hon är en av Womenabilitys förgrundsfigurer, en ung kvinna från Paris som under den gångna helgen var i Malmö för att sprida och förankra organisationens budskap.
Malmö är en av de 25 städer i världen som Womenability valt ut för sitt arbete.
Städer med kvinnor i ledningen
– Vi har valt städer med mer än 200 000 invånare, där ledarskapet innehas av en kvinna och där det gjorts insatser som tydligt visar på att politikerna vill förenkla och förbättra för kvinnor, unga som gamla, förklarar Audrey Noeltner.
Hon betonar att det inte varit enkelt att hitta städer som passar in under de kriterierna.
– Jämställdhet är en fråga som finns på agendan i de flesta sammanhang i dag. Men det har trots det varit svårt att finna städer där frågan verkligen tas på allvar. Det är sällsynt att städer satsar på att förenkla och trygga kvinnors vardag och verklighet, säger hon.
Torgmöte med jämställdhetsbyrån
I Malmö togs Womenability emot av stadens jämställdhetsbyrå och tillsammans ordnade de en allmän sammankomst på ett av Malmös torg. Där hölls information om organisationens ambition och målsättning och därefter gick ett hundratal kvinnor, och män, ut i stan för att samtala med Malmöbor de mötte.
Meningen var att ställa frågor kring hur folk på gatan ser på kvinnors situation. Frågorna handlar om hur vi ser på kvinnors möjligheter att ta del av staden. Är det farligt för kvinnor att vistas i vissa områden? Vågar kvinnor leva lika fritt som män? Är staden tillgänglig för kvinnor, som cyklar, kör barnvagn, handlar och så vidare? Tillåts kvinnor roa sig i staden? Hur förhindrade är kvinnor i olika miljöer?
– Jag och mina franska kamrater har förvånats över hur pass lätt det ändå är att vara kvinna i Malmö jämfört med i till exempel Paris. Jag ser att det tagits flera goda initiativ för att underlätta kvinnors vardag. Kanske är det så i hela Sverige, säger Audrey Noeltner.
Efter Malmö ska gruppen besöka bland annat Prag, Sofia och Zürich innan deras kvinnofrämjande kartläggning fortsätter till andra världsdelar.
Stort intresse för kartläggningen
I maj 2017 beräknar man vara klar med det arbetet och då ska Womenability presentera det hela dels för FN och dels för ledande politiker i de länder som besökts.
– Vi har redan haft kontakt med franska politiker på högsta nivå och vi vet att det finns ett allvarligt intresse för vad vi kommer fram till. Det ekonomiska stöd som vi får från olika håll och som vi inte kunnat klara oss utan, bevisar att det även för politikerna är av vikt att förbättra kvinnors situation, fastslår Audrey Noeltner.