Nyheter

Fritt fram för arbetsgivare att ändra heltid till deltid

– Det här är rent ut sagt för jäkligt. Nu är det fritt fram för arbetsgivarna att tvinga de anställda att gå från heltid till deltid. Så kommenterar Susanna Gideonsson onsdagens dom i Arbetstsdomstolen (AD) som gav varuhuset Coop rätt.

Handels stämde Coop när anställda på Coop forum-butiken i Marieberg i Örebro fick sina heltidstjänster neddragna till deltidstjänster. Förändringen skulle ske omedelbart, då Coop menade att det handlade om omreglering av tjänster vilket inte omfattas av några turordningsregler eller uppsägningstider enligt lagen om anställningsskydd (Las). Handels anser att vid arbetsbrist ska Las gälla, vilket betyder att arbetsgivaren ska ta hänsyn till turordningsregler samt uppsägningstid.

Enligt domen sjönk veckoarbetstiden för de elva arbetstagarna som målet gäller med mellan 3 och 8,25 timmar. Handels menade att företaget då i själva verket sade upp medarbetarna för att sedan återanställa dem på nytt men med färre antal timmar. Facket krävde skadestånd för att arbetsgivaren varken följde turordningsregler eller betalade uppsägningslöner.

– Domen visar att dagens Las är som en schweizerost, med stora hål och lätt att hyvla. Det här ställer stora krav, både på arbetsmarknadens parter och sittande regering att agera för att täppa till hålen. Vi måste ha hållbara regelverk som fungerar på dagens arbetsmarknad. Ingen anställd ska behöva leva med ständig oro för att inte kunna försörja sig, menar Susanna Gideonsson.

Enligt Olov Östensson, förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd innebär domen att arbetsgivaren mycket fritt kan omreglera arbetstiden och omplacera anställda till identiska arbetsuppgifter.

Nu ska Handels träffa LO för att tillsammans kunna driva frågan. Det är inte bara anställda inom handeln som påverkas av domen, menar facket.

– Alla på svensk arbetsmarknad kommer att drabbas av detta. Att arbetstidsmått kan hyvlas kommer märkas direkt, redan i morgon, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels, till Handelsnytt.

Handels vill också stärka anställningsskyddet via kollektivavtalet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV