Prenumerera

Logga in

#g16: Även inom akademin krävs mobilisering mot rasism

Det var under Victoria Kawesas anförande inför festen på genuskonferensen G16 i Linköping som frågetecken kring säkerheten uppstod. Detta när en ännu oidentifierad man började filma henne, och sedan inte kunde förklara vare sig sin närvaro eller sitt agerande.

– Jag märkte ingenting alls, det fick jag veta efteråt när jag var färdig och vi hade festen. Men jag rotade inte i det, det är sånt som händer i dagens Sverige, och vi måste vara fler som mobiliserar oss mot de här krafterna även inom akademin, säger Victoria Kawesa efter händelsen.

Det var innan festen, efter middagen, som Victoria Kawesa – en av konferensens huvudtalare – skulle hålla sitt key note speech. Hennes anförande ingick i den del av programmet som var öppet för allmänheten. Salen var fullsatt, med omkring 400 åhörare.

– Det var för att man tyckte att det var en så viktig fråga att också allmänheten skulle kunna ta del av det. Det var fin stämning, alla var där, alla mina kolleger.

Den oidentifierade mannen såg inte ut att höra till konferensdeltagarna, och det var flera som reagerade på hans beteende. Men deras oro möttes av hyssjanden och att säkerhetsvakter valde att kasta ut Jin Haritaworn, och andra som reagerat, medan de lät mannen vara ifred. Haritaworn ger sin bild av händelsen i ett öppet brev som lästes upp i samband med att konferensen avslutades och som publicerats i Feministiskt perspektiv.

Akademin inte befriad

Att SD-anhängare och andra högerextrema grupper inte kan acceptera att dessa frågor lyfts är inget nytt för Kawesa. En metod de använder är att filma henne och andra som de är ute efter att tysta med hat och hot. När Ulf Mellström, professor i genusvetenskap vid Karlstads universitet, kom in i lokalen och fick se mannen som filmade valde han att ingripa.

– Jag gick fram frågade ”vad filmar du för”, berättar Mellström.

Men svaret var otydligt, så han bad mannen komma med och ställde ytterligare frågor utanför lokalen. Han fick en rad märkliga och osannolika förklaringar, och försökte även få mannen att identifiera sig. Till slut sade han åt mannen att om han var intresserad kunde han fortsätta lyssna, men inte filma. Då gick mannen därifrån, fortfarande utan att någon visste vem han var eller i vilket syfte han var där.

Någon diskussion om eventuella säkerhetsrisker i samband med just Kawesas tal fördes inte, kanske för att sammanhanget var akademiskt tror hon själv.

Arrangörerna menar dock att ett antal förbyggande säkerhetsåtgärder vidtogs för konferensen i allmänhet, och för den öppna kvällen i synnerhet.

”Under kvällen besannades tyvärr våra farhågor, då en besökare uppträdde på ett sätt som uppfattades hotfullt, och några konferensdeltagare agerade för att påkalla uppmärksamhet till händelsen. Detta föranledde att säkerhetsvakterna reagerade, vilket ledde till en obehaglig situation då två av våra konferensdeltagare utsattes för ett kränkande agerande när de själva avisades från lokalen. Detta utan att vi som arrangörer uppfattade eller vidtog åtgärder för situationen. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt”, skriver de i ett svar på Haritaworns öppna brev.

I andra sammanhang där Victoria Kawesa medverkat har diskussioner förts, eftersom hon återkommande utsätts för dödshot. Ibland anlitas vakter, andra gånger inte.

– Men jag brukar inte fokusera på det. Det skulle bli svårt att jobba om jag hela tiden tänkte att något skulle kunna hända. Men det är kanske något vi måste diskutera. Akademin är inte befriad från det här. Vi lever i den här tiden, där de här grupperna försöker tysta ner alla röster som lyfter upp mänskliga rättigheter. Det räcker att lyfta mänskliga rättigheter, antirasism och politisera de här frågorna så blir de provocerade. Då får du de här grupperna efter dig.

Mer än prat

I sitt tal knöt Victoria Kawesa ihop sina olika roller – som politiker för Feministiskt initiativ (Fi), akademiker och svart feminist. Hon talade om Black Lives Matter-rörelsen, om den svarta kampen i Sverige, om afrosvenskar, afrofobi och vithet.

När Fi i somras gjorde en video till stöd för Black Lives Matter och samtidigt lyfte diskriminering och hatbrott mot afrosvenskar var det inte bara högerextremisterna som försökte misstänkliggöra rörelsen. Även andra reagerade och menade att det som händer i USA inte har något med Sverige att göra.

– Det var fint att jag fick ha en keynote om det här. Alla älskade det. Jag fick stående ovationer, det hade tydligen aldrig hänt innan. Efteråt har folk sagt att de tyckte att det kändes som ett historiskt ögonblick där akademin blev lite mer politisk än den brukar vara.

På ett sätt tror Victoria Kawesa att det kan ha varit bra att fler inom akademin fick uppleva i praktiken hur den som politiserar frågor om vithet och rasism hotas. Att det inte bara är något hon pratar om.

– För mig finns hotet överallt. Det är inte bara när jag föreläser. Det är när jag handlar, går på gatan eller sitter på tåget, för mig finns det överallt, jag känner ett hot hela tiden. Jag tar en risk varje dag bara genom att gå ut i det offentliga rummet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV