När G20 har toppmöte i Kina 4-5 september är det under en period då den kinesiska statsmaktens brott mot mänskliga rättigheter är som mest omfattande sedan de brutala insatserna mot demokratirörelsen 1989. Nu uppmanas ledarna för världens mest inflytelserika ekonomier att stå upp för mänskliga rättigheter.
Kina är ordförandeland för G20 under 2016. Det har lett till att människor, i stad efter stad där de olika internationella mötena har hållits under året, har utsatts för mer omfattande kontroller än vid tidigare stora evenemang.
I Hangzhou, huvudorten för provinsen Zhejiang, som ligger sydväst om Shanghai och är känd för sitt vackra läge vid Västra sjön (Xihu) ska EU-representanter och statsledare för världens mest inflytelserika ekonomier mötas 4-5 september. G20-medlemmarna är Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Italien, Indien, Indonesien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA och EU. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker företräder EU vid toppmötet som har temat: ”På väg mot en innovativ, vital, sammankopplad och inkluderande världsekonomi”.
Inför toppmötet har människorättsaktivister i Hangzhou av polisen förbjudits att tala med utländska journalister. Enligt den i Washington DC baserade organisationen Chinese Human Rights Defenders har dessutom flera allmänna mötesplatser stängts av och gatuförsäljare förbjudits att vistas i staden. Även en del affärer, internet-kaféer och (luftförorenande) industrier har stängts och de anställda skickats på betald semester i syfte att ”bevara social stabilitet”.
Det är oklart om det är de lokala myndigheterna eller statsmakten som har gett order om detta, men många som kommenterar åtgärderna i olika forum på nätet i Kina anser att det är överdrivna tilltag som skapar panik. De skriver att säkerhetsåtgärderna inte var lika rigorösa ens under de olympiska spelen.
De upprensningar som sker inför G20-toppmötet i Hangzhou är några i raden av betydligt grövre ingripande från polis och andra myndigheter: De senaste åren har bloggare, journalister och hundratals människorättsaktivister, jurister och deras assistenter fängslats. Några av dem har dömts och fått långa fängelsestraff, inte sällan efter dikterade erkännanden. Flera har av statsmakten anklagats för samröre med ”fientliga utländska makter”, på så vis misskrediterats i allmänhetens ögon och därpå tvingats till falska bekännelser i den statliga televisionen. Andra hålls fortfarande fängslade eller är försvunna efter att polisen har meddelat att de har blivit frigivna.
Öppet brev
EU-kommissionen – EU:s verkställande organ – har fördömt människorättsjuristernas fängelsedomar och i ett skriftligt uttalande från Europeiska unionens utrikestjänst uppmanar EU Kina att följa sina internationella åtaganden i vilka deklarationen om mänskliga rättigheter ingår, respektera alla medborgares rättigheter vilka finns inskrivna i Kinas konstitution samt släppa alla dem som arbetar med att försvara dessa rättigheter.
Flera av ambassaderna som representerar EU-länder i Kina, däribland den svenska, har publicerat uttalandet på sina hemsidor.
I ett öppet brev till statsledarna för världens mest inflytelserika ekonomier uppmanar nu Chinese Human Rights Defenders G20-ledarna att inte ignorera Kinas brott mot mänskliga rättigheter under sitt besök i Hangzhou och skriver:
”När ni kommer till Kina och når den vackra staden Hangzhou för att delta i G20-toppmötet kommer det att vara under en period då den kinesiska statsmaktens brott mot mänskliga rättigheter är som mest omfattande sedan de brutala insatserna mot demokratirörelsen 1989.”