Startsida - Nyheter

Gator i Seoul pyntade med rödfläckade bindor

Den gångna veckan var gatorna i turiststråket Insadong, i Seoul, pyntade med rödfläckade bindor och affischer på vilka det stod ”Hälften av befolkningen behöver hygienartiklar. Regeringen borde införa prisreglering.” och ”När fler barnafödslar efterfrågas varför är det skambelagt att menstruera?”. På flera av affischerna fanns även jämförelser av priser på bindor i världen. De visade att bindor är dyrare i Sydkorea än de är i till exempel Japan, USA, Kanada och Danmark.

Någon avsändare fanns inte på affischerna och de som satte upp rödfläckade bindor på stolpar, staket och egentillverkade anslagstavlor ville förbli anonyma.

I dagspressen kommenterade Myung-yeon Kim, ledamot i parlamentet jämställdhetsutskott, iscensättningen med att priset på bindor har höjts med närmare 10 procent mellan 2010 och 2015. Och enligt Eun-sook Hwang, ordförande för Föreningen för ensamstående föräldrar, har det de senaste tio åren gjorts ansatser att införa bidrag för hygienartiklar till flickor i familjer med låga inkomster och familjer med ensamstående föräldrar, utan att det har lett till några konkreta åtgärder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV