Startsida - Nyheter

Guldregn över Sarah Sjöström på Idrottsgalan 2016

Sarah Sjöström vann Jerringpriset på Idrottsgalan på måndagskvällen, för andra året i rad. Andra som prisades under kvällen var längdhopparen Khaddi Sagnia som fick pris som Årets nykomling och Lilla bragdguldet. Shahrzad Kiavozh som var prisutdelare rörde publiken med sin berättelse om vägen tillbaka till livet efter en dubbel amputation och Linda Haglund som gick bort förra året hedrades.

– 2015 var ett fantastiskt år för mig, jag hoppas kunna göra ett lika bra år 2016, sade Sarah Sjöström när hon tog emot priset för Årets kvinnliga idrottare som också är ett stort medaljhopp för Sverige vid sommar-OS i Rio.

Hon tog under 2015 två guld vid långbane-VM i Kazan, något ingen svensk simmare gjort tidigare. Hon kammade hem sammanlagt fem medaljer i Kazan, förutom två guld, två silver och ett brons. Hon fick under Idrottsgalan också ta emot Svenska dagbladets Bragdguld som hon tilldelades i december förra året. Och i slutet av Idrottsgalan föll guldregnet över henne när hon för andra året i rad fick ta emot Radiosportens Jerringpriset.

– Jag tror jag blivit starkare sedan förra året, sade hon när hon fick ta emot den stora Jerringprisskålen och tackade för att ha blivit framröstad av svenska folket som årets idrottare för andra året i rad.

Sarah Sjöström tog storslam på Idrottsgalan.


Priset för Årets nykomling och Lilla bragdguldet gick till Khaddi Sagnia, friidrottare från Helsingborg. Khaddi Sagnia hoppar längdhopp och tresteg. Hon hoppade sig till en sjundeplats i längdhopp i VM-finalen i friidrotts-VM Peking i somras. Hon hoppade som bäst 6,78 meter vilket tangerade hennes personbästa.

– Jag har inte förberett något tal, men jag vill tacka domaren, nej juryn, min familj, min klubb, mina sponsorer och min tränare, jag är jätteglad och jag tror jag börjar gråta snart.

Khaddi Sagnia fick pris för Årets nykomling och Lilla bragdguldet.


I kategorin Årets nykomling och Lilla bragdguldet var förutom vinnaren Khaddi Sangia också Stina Blackstenius, fotboll, Isabelle Haak och Elias Ymer, tennis, nominerade. Stina Blackstenius var med när damernas F19-landslag vann EM-guld i Israel i somras och blev mästerskapets skyttedrottning med sex gjorda mål. Hon har också spelat framgångsrikt i Linköping FC och debuterat i landslaget. F19-laget var, trots sitt EM-guld, inte med i någon av nomineringarna under Idrottsgalan, till skillnad mot herrarnas U21-landslag. Årets lag gick, inte oväntat, till herrarnas U21-landslag i fotboll som vann guld i EM i Tjeckien i somras. Lagets målvakt Patrik Carlgren, matchvinnare i finalen som gick till straffläggning, tog emot det priset, och fick gå upp på scenen igen senare under galan när laget också vann kategorin Årets prestation.

Under galan mindes också idrottsprofiler som gått bort under 2015 när Sven-Bertil Taube sjöng sången Ett sista glas. En av profilerna som hyllades var friidrottaren Linda Haglund som gick bort sent i höstas. Hon blev bara 59 år och dog dagar efter att hon fått ett cancerbesked. Linda Haglund började träna friidrott som 13-åring, redan året därpå deltog hon i sitt första senior-SM, några år senare i sitt första OS. Hon tog tolv SM-guld i 100 meter och 200 meter, distanser som hon fortfarande innehar svenskt rekord i. 1980 kom hon på fjärdeplats i OS i Moskva i hundra meter.

Linda Haglund mindes på Idrottsgalan.


DomarobservatörenDan Bergh uppmanade tv-tittare och idrottsutövare runt om i landet att sträcka ut en hand för att ta emot nyanlända till den svenska idrottsrörelsen och betonade vilken viktig roll idrotten kan ha för att hjälpa människor in i sitt nya land. Han mottog tillsammans med Salem Zahda Aldarcazallie Sportspegelpriset för att Bergh hjälpt Salem Zahda Aldarcazallie, som är en fotbollsdomare och flykting från Syrien, att få döma fotboll i Söderhamn. Salem Zahda Aldarcazallie tackade för priset, tackade Sverige och sitt hemland Syrien i ett tal som rörde publiken som svarade med stående ovationer.

– Vi är alla idrottare är en familj i världen och vi pratar samma språk, sade han och förklarade att han ville dela priset med alla andra idrottare som tvingas fly från sina hemländer.

Salem Zahda Aldarcazallie och Dan Bergh tar emot Sportspegelpriset.


En annan mycket rörande stund på scenen var när Shahrzad Kiavash berättade om sin resa till triathlon efter att hon blivit tvungen att amputera båda sina underben då hon drabbades av en allvarlig blodförgiftning och var nära att dö. Hon berättade om hur hon efteråt knappt var en skugga av sitt forna jag men att hennes tränare fick henne att börja med triathlon. Det har blivit en väg tillbaka, och i augusti förra året, bara tre år efter den dubbla amputationen tävlade hon i triathlon. Shahrzad Kiavash delade ut priset för Årets prestation till U21-landslaget, och lagets tränare Håkan Ericsson, sade på scenen att han ville dela priset med Kiavash som han menade stod för den största prestationen.

Shahrzad Kiavash rörde publiken med när hon berättade om kampen genom smärtan.


Svensk budo och kampsportsförbundet prisades av Svenska spel för att ha vunnit flest internationella mästerskapsmedaljer under 2015. Genom det nya priset Prispallen vann de 10 000 kronor per medalj i internationella mästerskap och slutsumman blev hela 540 000 för 54 medaljer, många av medaljerna togs av kvinnor. Svensk budo och kampsportsförbundet skrev på sin hemsida under måndagskvällen att även om man är glad för erkännandet Prispallen innebär är man fortfarande kritisk till att inga kampsportare nominerats till några av Idrottsgalans priser i år heller.

– Nej, det är svårt för oss att gilla läget så länge kampsportare inte nomineras till priser. Det blir desto mer anmärkningsvärt när det är våra idrottare som tagit de allra flesta medaljerna, sade förbundsordförande Stefan Stenudd till budokampsport.se på måndagskvällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV