Startsida - Nyheter

Gymnastik: Trupplandslag uttagna inför EM i Slovenien

– Det är ett sant nöje att presentera landslagen i truppgymnastik. Det är tre oerhört starka lag som tagits fram genom en mycket professionell process som påbörjades redan under hösten 2015, säger Jonas Juhl landslagschef på Gymnastikförbundet i ett pressmeddelande.

– Landslagsteamet har under hela processen jobbat oerhört professionellt och har samarbetet på ett helt fantastiskt sätt. Det må vara tre lag på tävlingsgolvet på EM men känslan är till hundra procent att det är ett trupplandslag 2016. Den styrkan tar vi med oss och bygger vidare på, fortsätter han.

I trupplandslaget damlag har följande gymnaster tagits ut:

Amanda Norén, GF Uppsalaflickorna, Anna Nävermyr, Höganäs GF, Ellinor Sjöberg, Helsingborgs Turn, Elvira Wictorson, Örebro GF, Fay Stensson, Höganäs GF, Isabella Einéus, GT Vikingarna, Johanna Kluge, Örebro GF, Johanna Malmberg, GK Motus-Salto, Mimmi Johansson, Örebro GF, Simone Rothe, Örebro GF, Sofie Bråtendal, ABGS Göteborg, Stina Johansson, Örebro GF.

Ellinor Qvarnström, Brommagymnasterna, Hanna Amoah, GF Fram, är ”first in line”, det vill säga de är med på landslagslägren som kommer att hållas i juni och augusti för att vara förberedda på att hoppa in ifall någon annan av gymnasterna skadas innan EM.



Från Svenska cupen i Eriksdalshallen i Stockholm sommaren 2015.







– Vi har en rutinerad bas kompletterad med flera nya stjärnskott. Redan på första uttagningen till bruttotruppen slogs vi av hur hög nivå Sverige har på damsidan och det bekräftar verkligen detta lag. Vi kommer att fokusera mycket på hur vi ska jobba inför och under tävlingen genom att bygga på tidigare goda erfarenheter och därmed skapa en optimal miljö för prestation. Ett välutfört fristående med ambitiösa svårighetsmål är ett primärt fokus framåt, säger Sakarias Lindell, ansvarig damlandslagstränare i samma pressmeddelande.

För att lyckas inom truppgymnastiken krävs såväl individuell talang som samarbete. Pia Josephson, sportchef i Gymnastikförbundet som själv har en lång bana som gymnast bakom sig, berättade förra året i samband med Svenska cupen på Eriksdalshallen i Stockholm för Feministisk perspektiv vad som krävs av en truppgymnast:

– Det är en kombination av individ och lagspelare, det är en lagidrott med individuella prestationer och lagen är aldrig starkare än den svagaste länken. Det är viktigt att hjälpa varandra, ha en stark lagkänsla och ha ett inre driv, säger Pia Josephson.

Hon menade också att ett skäl till varför truppgymnastik, och gymnastik – det finns 226 000 licensierade gymnaster, är så pass stort i Sverige är traditionen av föreningsidrott i landet.

– Det har att göra med föreningslivets betydelse i vardagen när man växer upp. Gymnastiken bygger på tillhörighet, åldrar kan blandas, du får vara du och det är ett andningshål från allt det andra, sade hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV