Startsida - Nyheter

Hälsoväxling inställd – fack och arbetsgivare eniga om alternativ

Arbetsmarknadens parter har lämnat en avsiktsförklaring om hur de ska förebygga ohälsa och få ner sjuktalen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll drog därför tillbaka regeringens förslag om hälsoväxling, där omfördelade kostnader för långa sjukskrivningar skulle sporra parterna. Personaltäthet och ledning av arbetet är frågor som nu kommer ses över inom offentlig sektor.

Åtgärder för att möta den ökande sjukfrånvaron och få ner sjuktalen är en av regeringens mest prioriterade frågor, men någon hälsoväxling blir det inte. Det berättade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i tisdags. I stället ska arbetsmarknadens parter omsätta sina idéer till verkstad, vilket ska leda till ”gladare och friskare medarbetare”.

– Detta är ett bättre alternativ med större fokus på förebyggande av risker än sjukförsäkringens kostnader, säger Yeshiwork Wondmeneh från Kommunal. Även Agneta Jöhnk från Sveriges kommuner och landsting (SKL) är positiv men vill också lyfta jämställdhetsaspekten.

– Kvinnor tar ett större ansvar för livspusslet generellt, och det sliter på dem.

Sedan 2010 har sjuktalen ökat med 78 procent och det är framför allt arbetstagare i yrkesgrupperna skola, vård och omsorg som blir sjuka. Två av tre är kvinnor.

– Vi har 200 000 svenskar som är i sjukskrivning, det är jättedåligt, dåligt för den svenska samhällsekonomin, dåligt för de arbetsgivare som drabbas av medarbetare som blir sjuka och inte minst dåligt för de enskilda individer som drabbas av sjukdom och ohälsa, sade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på tisdagens presskonferens.

Ledning och styrning

När Annika Strandhäll blev ombedd att konkretisera den partslösning som nu vunnit regeringens förtroende, istället för den tidigare föreslagna hälsoväxlingen, lyfte hon fram två faktorer, ledning och styrning samt verksamhetsspecifika åtgärder.

Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKL håller med om att det behövs åtgärder riktade mot ledning och styrning.

– De första linjens chefer ser, och vet, ofta vad som behövs för att åstadkomma en bra arbetsmiljö men vi behöver utbilda och informera på högsta chefs- och ledningsnivå, det gäller både politisk och tjänstemannanivå, om risk- och friskfaktorer till exempel.

Yeshiwork Wondmeneh, utredare på Kommunal.

Yeshiwork Wondmeneh, utredare och tillförordnad samhällspolitisk chef på Kommunal, instämmer i stort men önskar också större närvaro av första linjens chefer.

– Personalen har inte tillgång till chefen under arbetet, och då kan de inte få det stöd de behöver.

Agneta Jöhnk ser antalet medarbetare per chef som ett område som mycket väl kan behöva ses över.

– Vi kommer innan den 9 september bjuda in de fackliga organisationerna inom våra uppdragsområden och tillsammans titta på vad som behövs inom de olika verksamhetsområdena för att komma åt arbetsmiljöproblemen, säger Agneta Jöhnk.

Fokus på problemet

Spridning av forskning och ökad kunskap om kostnader för sjukskrivna medarbetare är exempel på ytterligare områden där Jöhnk menar att insatser mot ledningsnivå behövs.

– I våra verksamheter möter vi dessutom medborgare i situationer där kontinuitet känns extra viktigt, och när någon är sjuk måste vi ju nästan alltid ta in en vikarie och då kostar det på två sätt, säger Agneta Jöhnk.

Kommunals Yeshiwork Wondmeneh betonar att sjukfrånvaro måste ses som indikation på ohälsa.

– Det ska inte förekomma, egentligen, och jag är glad att regeringen tog fram föreslaget om hälsoväxling för det har lett till fokus på problemet, även om överenskommelsen vi har nu med arbetsgivarna är bättre.

Yeshiwork Wondmeneh vill framför allt se förebyggande arbete, med ökad tillgång till företagshälsovård och en översyn av bemanningen.

– Inte enbart sett till antalet medarbetare utan också med tanke på kompetensutveckling och utbildning.

Agneta Jöhnk, chef på SKL.

Agneta Jöhnk vill utöver partslösningen också lyfta skillnaderna mellan kvinnor och män som en förklaring till sjukskrivningstalen.

– Innan familjebildande har kvinnor och män lika hög sjukfrånvaro, men sedan drar kvinnorna ifrån, och efter andra barnet har de dubbelt så hög sjukfrånvaro som män.

Yeshiwork Wondmeneh ser istället att arbetsmiljöarbetet varit eftersatt länge och att de krav som ställs är för höga i förhållande till de resurser som finns.

– Det viktigaste är att se orsakerna till ohälsa, och att arbetsgivaren förstår, i våra samtal med arbetsgivaren har vi nu nått samsyn på ohälsa och ska nu påbörja det faktiska arbetet tillsammans.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV