Startsida - Nyheter

Hat och hot mot kvinnor inom sportjournalistiken i fokus

Kvinnor som arbetar som sportjournalister hotas och får ta emot hat. I Sverige har 70 procent av de sportjournalister som jobbar inom etermedier hotats och hälften har förföljts av män, enligt en enkätundersökning av Sportbladet i mitten av april. Även i USA uppmärksammas hat och hot mot kvinnor efter att podcasten Just Not Sport lagt upp en video där vanliga män läser upp några av de hatfyllda tweets som sportjournalisterna fått motta.

Det var i början av veckan som Just Not Sport, en podcast och blogg som drivs av tre män som jobbar i sportvärlden, lade upp en video där de bett vanliga män läsa upp tweets för några av de kvinnor som jobbar som sportjournalister och som drabbas av hat och hot. Inledningsvis är det lite skämtsamt från båda sidor, men sedan när meddelande som läses upp antar allt allvarligare hat och hot förändras stämningen. De två journalisterna Sarah Spain och Julie DiCaro vet i förväg vilka meddelanden som kommer att läsas upp, men männen har inte det och stelnar till när de läser. Börjar be om ursäkt och förklarar att det är någon annan som skrivit meddelandena. Männen blir uppenbart drabbade av det de läser. Hot att kvinnorna borde våldtas eller misshandlas, förtjänar att dö. Videon avslutas med texten: ”Vi skulle aldrig säga det öga mot öga. Så vi borde inte heller skriva det på tangentborden.”, samt hashtaggen #MoreThanMean.

Videon har orsakat mycket diskussion i USA. En av dem som har berättat om de hat och hot hon möts av på nätet är Jemele Hill som jobbar på tv-kanalen ESPN. I en intervju förklarar hon att visst hat drabbar alla som jobbar inom media:

– Jag är stolt över att Sara och Julia gjorde det här, det ger en inblick,säger Jemele Hill om det hat och hot som många drabbas av men som kvinnor, och kvinnor som rasifieras drabbas extra eller dubbelt av:

– För mig kommer det med två extra lager, på grund av ras och genus. Jag har sagt det tidigare och säger det igen, varje dag får jag höra att jag antingen ska återvända till köket eller till Afrika, säger hon.

I intervjun berättar hon också att även fast videon har lett till mycket konstruktiv diskussion om klimatet i sociala medier så har många reagerat negativt och vill ifrågasätta de erfarenheter som sportjournalisterna nu delar med sig av. Jemele Hill säger också att hon avskyr att behöva berätta för yngre kvinnor som är på väg att satsa på en karriär som sportjournalister att det kommer att föra med sig hat och hot:

– För det blir som att ursäkta de människor som gör det här, och jag gör det samhället är vilket är att lägga bördan på de som drabbas av det att lösa det. Vissa säger att det är en del av jobbet. Men det borde inte vara en del av jobbet, jag tänker inte vänja mig vid det, och om jag vill klaga på det kommer jag att göra det så jag är glad av så många anledningar till att de postade den [videon].

Utbrett hat och hot i Sverige

Även i Sverige är hat och hot mot kvinnor verksamma som sportjournalister mycket vanligt. Sportbladet publicerade i mitten av april en enkätundersökning bland kvinnor inom etermedier. 70 procent uppger att de känt sig hotade i sin yrkesroll, bland dem har flera svarat att de mottagit indirekta dödshot. Hälften av de som svarat uppger också att de haft regelrätta stalkers som förföljt dem på olika sätt. Åtminstone en svarar att hon hotats av en ledare i en klubb hon bevakat. Sportbladet berättar att de tagit del av olika exempel på meddelanden som sportjournalisterna fått motta som innehåller ”grova sexistiska anspelningar och uppmaningar till fysiska möten”, samt ett meddelande om att en person skulle ” kidnappas, låsas in i en källare och användas som sexslav.”

– Vi har en säkerhetsavdelning som vi kan falla tillbaka på i de här lägena och det är vi som jobbar på redaktionen evigt tacksamma för. Men det är klart. När du kommer hem klockan 23.30 på kvällen och parkerar bilen i garaget och ska ta dig upp till lägenheten så är det svårt att känna sig trygg. Du är ensam med dina tankar och de där hoten ligger väldigt nära till hands i det läget, säger en av kvinnorna till Sportbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV