Prenumerera

Logga in

Hijabtvång får Heena Sidhu att dra sig ur tävling i Iran

Indiska sportskytten Heena Sidhu drar sig ur en tävling i Iran på grund av landets hijabtvång som även gäller gästande idrottare, bara en månad efter att Nazi Paikidze-Barnes från USA hotat med bojkott av schack-VM i Iran av samma skäl.
– Jag är emot att kvinnor tvingas göra saker som män inte behöver göra, säger Heena Sidhu till India Times.

Jag är inte revolutionär. Men jag tycker att inte det är i idrottens anda att göra det obligatoriskt även för idrottare att bära hijab. Jag är stolt över att vara en idrottare, för att folk från olika kulturer, bakgrunder, kön, ideologier och religioner kan komma samman och tävla utan fördomar. Idrott är en uppvisning av total mänsklig prestation. Vår kapacitet att hämta styrka, vilja och beslutsamhet, djupt inifrån. Det är skälet till att jag inte kan tävla för något mindre än detta. Men jag vill heller inte ha mina personliga åsikter politiserade. Så skrev Heena Sidhu på Twitter i förra veckan.

Heena Sidhu är regerande mästare i luftpistolskytte – hon tog guld i förra årets upplaga av Asian Airgun Championships som hölls i Kuwait. Hon har tävlat i OS två gånger, senast i Rio, men kommer inte att delta i den sjätte upplagan av Asian Airgun Championship som arrangeras den 3-9 december i Teheran. Heena Sidhu har även en gång tidigare vägrat att delta i en tävling i Iran på grund av slöjtvånget. Hon vänder sig mot att hon som gästande idrottare måste bära slöja under tävlingen i december, men har också uttalat kritik mot Irans slöjtvång för kvinnor som sådant.

– Det borde undvikas inom idrotten. Du har ändå bjudit in idrottare för att tävla i ditt land, säger hon till India Times men förklarar också att hon även som turist skulle ha svårt att bära hijab eftersom det är något hon inte tror på.

Hon säger att hon har stöd både av sin make och svärfar, Ronak Pandit och Ashok Pandit, som också är framgångsrika sportskyttar, men att beslutet är hennes eget:

– Som kvinna känner jag starkare för det här. Det är mitt beslut.

För omkring en månad sedan meddelade den amerikanska mästaren i schack, Nazi Paikidze-Barnes, att hon inte kommer att delta i schack-VM som hålls i Iran i mars nästa år och uppmanade samtidigt till bojkott av VM. Hon vände sig emot att internationella schackförbundet förlagt VM i Iran i ett land där kvinnors rättigheter är kraftigt begränsade. Nazi Paikidze-Barnes gav då uttryck för att hon om hon skulle bära hijab under VM skulle stödja förtryck av kvinnor och hänvisade till nätrörelsen My Stealthy Freedom som drogs igång av den iranska journalisten Masih Alinejad 2014, en rörelse där iranska kvinnor fotar sig själva när de trotsar landets moralpolis och tar av sig sina slöjor som de enligt lag är tvungna att bära.

”Brott mot mänskliga rättigheter”

Mer protester kring slöjtvånget i samband med idrottstävlingar i Iran skulle kunna innebära att internationella idrottsförbund blir tydligare i frågan men för Heena Sidhu var detta inte skälet till hennes vägran att delta i tävlingen.

– Det är deras lag och det är en suverän nation. Om du inte gillar det så borde du inte åka dit. Om du som utlänning inte känner dig bekväm med det så borde du inte åka dit. Det handlar om att ta ställning mot något du inte tror på.

My Stealthy Freedoms Masih Alinejad är glad över att idrottare som Heena Sidhu och andra som protesterat mot schack-VM gör sina röster höjda kring hijabtvånget. Tidigare i år uppmanade Masih Alinejad också turister som kommer till Iran att delta i protesten och därmed solidarisera sig med iranska kvinnor som vill ha friheten att själva välja om de ska bära hijab eller inte. Hon är kritisk mot att till exempel utländska politiker när de besöker Iran bär slöja eftersom hon menar att slöjtvånget som sådant inte är en del av iransk kultur. ”Innan den Islamiska republiken var hijab alltid ett frivilligt val – du kan se miljoner iranska kvinnor utan hijab under perioden innan den religiösa regimen. Att säga att du vill respektera obligatorisk hijab är samma sak som att du skulle säga att du vill respektera apartheidregimen som fanns i Sydafrika.”, skriver hon och fortsätter:

”I dag har vi en islamisk regering som tvingar en sjuårig flicka att bära hijab. Och när myndigheter tvingar halva befolkningen att skyla sig och straffar dem genom gripanden och fängslanden och böter och till och med 70 piskrapp, då kan man inte längre säga att det är en del av vår kultur. Det här är ett brott mot mänskliga rättigheter.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV