Under Vänsterpartiets kongress blev Veronica Kallander, fullmäktigeledamot i Sundbyberg, partistyrelse, första partistyrelseledamoten någonsin med synligt normbrytande funktionalitet. Feministiskt perspektiv ställde några frågor till Kallander om kongressen och det nya uppdraget.
Flera pläderade för nomineringen av Veronica Kallander under Vänsterpartiets kongress och hon beskrevs bland annat som ”En varm och vass feminist och socialist som håller funkisfanan högt”.
I ett uttalande i samband med kongressen betonade Veronica Kallander att hon kommer att fortsätta kamp för medborgerliga rättigheter i sitt nya uppdrag.
– Alla ska ha rätten att vara delaktiga i samhället, bli bemötta för den person de är, vara jämställda föräldrar, kunna utbilda sig, ha arbete och försörjning, kunna använda kollektivtrafik och ha en aktiv fritid. Det kommer jag kämpa järnet för.
En rad av de beslut som fattades under kongressen kommer att få stor betydelse, enligt Veronica Kallander. Hon står själv bakom en motion som antogs och innebär att ett tydligt funktionshinderperspektiv skall finnas med inom alla politikområden. Vänsterpartiet ska också enligt kongressbeslut ”se den personliga assistansen och rättigheter för personer med normbrytande funktionalitet inom välfärdssystemet som en viktig strategisk del i vårt politiska arbete för demokrati och rättvisa” samt att ett tydligt funktionshinderperspektiv ska finnas med inom alla politikområden”.
Därutöver beslöt kongressen att partiföreningarnas och distriktens lokaler och möten ska undersökas för att se hur väl de följer partiets tillgänglighetspolicy och utifrån inventeringen upprätta en åtgärdsplan. Vänsterpartiet ska också verka för att personer med normbrytande funktionalitet skyddas mot hets- och hatbrott samt öka kunskapen om dessa brott inom Vänsterpartiet.
Kallander vill också lyfta fram besluten om att Vänsterpartiet ska verka för att högkostnadsskyddet även omfattar tandvård och att alla lönebidragsanställningar omfattas av kollektivavtal/kollektivavtalsliknande avtal.
– Ur funktionalitetsperspektiv har det varit en historisk kongress. Aldrig någonsin mig veterligen har det pratats ”funkis” så mycket som på denna kongress. Det har också varit rekord i antal motioner med funktionalitetsperspektiv. Det är också första gången i partiets historia som någon med egen erfarenhet av att leva med en synlig fysiskt normbrytande funktionalitet blir invald som ordinarie ledamot i partistyrelsen, konstaterar Veronica Kallander.
Hur ser du på det kommande arbetet i partistyrelsen, möjligheter och utmaningar?
– Jag ser stora möjligheter med arbetet i nya PS. Många nya är invalda och flera har varit med ett tag så balansen och bredden tror jag blir jättebra. Vänsterpartiets medlemmar är mycket kloka och vill väldigt mycket så utmaningen blir för partistyrelsen att på bästa sätt se till att alla bra beslut kongressen tog också blir verklighet.
Partistyrelsen ville avslå motionerna om att inventera hur tillgänglighetspolicyn följs inom partiet och att det ska finnas ledsagning vid framtida partikongresser. Nu valde kongressen att bifalla ändå. Vilken betydelse har dessa beslut?
– Kongressens beslut innebär att möjligheten för alla medlemmar att kunna delta i partiets verksamheter lyfts fram som något viktigt, på riktigt, i praktiken och inte enbart blir vackra ord.
Något annat du vill passa på att lyfta fram när det gäller V-kongressen?
– Det är min tredje kongress och den hittills trevligaste. Vi är många här och vi har och ska ha olika åsikter i sakfrågor, men det har varit bra och kamratlig stämning rakt igenom.