Startsida - Nyheter

Idrottare reagerar på Trump: ”Hoppades det var en mardröm”

Ella Masar McLeod är besviken på det amerikanska folket som röstat fram Donald Trump till president, en person hon träffat vid ett tillfälle och som hon beskriver som en oerfaren och historielös människa:.

– Det är resultatet av vår egen ignorans och för att vi inte kan se USA i ett större perspektiv, säger hon till Sydsvenskan och berättar att hon redan frågat sportchef Therese Sjögran om förlängt kontrakt:

– Jag gick faktiskt in till Therese i dag och bad om att få skriva på för ytterligare fyra år i klubben så att jag slipper åka tillbaka till ett USA med Donald Trump som president.

I USA är det flera idrottsmän som på olika sätt uttryckt förundran eller oro för valresultatet. Fotbollsspelaren Megan Rapinoe skriver på Instagram att hon har svårt att greppa situationen landet befinner sig i: ”Svårt att förstå varför och hur den här nationen valt splittring och hat i stället för enighet, men vi gjorde det och vi måste förstå varför. Förstå varandra, och vara öppenhjärtiga och öppensinnade. Jag kommer aldrig stå för vissa av de hemska saker som den valda presidenten har sagt och gjort och ingen borde någonsin göra det. Jag kommer att jobba i offentligheten och i mitt privatliv för att läka sår, skapa förståelse och i slutändan försöka få oss att komma samman”, skriver hon och säger att en bättre värld är en värld för alla, oavsett etnicitet, kön, religion och sexuell läggning.


”Hur ska jag förklara?”

Tennislegendaren Martina Navratilova skriver på Twitter: ”Jag visste att Amerika är rasistiskt men inte så här mycket. Och jag hade ingen aning om att Amerika var så här sexistiskt. Vi får skämmas...”

Basketspelaren Lou Williams, som spelar för Los Angeles Lakers, skriver på Twitter att han är väldigt orolig. Takeo Spikes, tidigare amerikansk fotbollsspelare i NFL och nu expert skriver: ”Vaknade i morse och hoppades att det var en mardröm och sorgligt nog var det inte så”, och fortsätter: ”Förvänta er det värsta och hoppas på det bästa”.

Och basketspelaren J R Smith undrar på Instagram hur han ska förklara valresultatet för sina två döttrar: ”Du kan vara en utbildad kvinna på ditt område och inte få jobbet för att du är kvinna eller för att du är svart. Hur säger du ’gör ditt bästa’ även när det inte kommer att räcka. Hur ska jag ens våga låta henne gå över till kompisar för att leka när jag vet att kompisens föräldrar röstade på den rasistiska, sexistiska personen och jag inte vet hur de kommer att behandla henne när hon är där? Hur? Seriöst, hur?”, skriver han bredvid en bild på en av döttrarna. Cleveland Cavaliers LeBron James, som har stött Hillary Clintons kampanj skriver på Instagram: ”Minoriteter och kvinnor kom ihåg att det här är inte slutet, det är bara ett väldigt stort hinder som vi måste komma över!!”

Hillary Clinton stöttades av också av den tidigare landslagsspelaren i fotboll Abby Wambach, tidigare NBA-spelaren Jason Collins med flera, medan Donald Trump stöttades av bland andra den tidigare golfspelaren Jack Nicklaus, skriver Sports Illustrated.

I Sverige har också Linda Wijkström, generalsekreterare på Elitfotboll dam reagerat med bestörtning och skriver att jämför med att svenska ministrar kan få lämna sina poster om det inte betalat sin tv-licens men: ”I USA kan du bli president med kränkningar och rasism”. Hon twittrade också till Michelle Obama och bad henne att ställa upp i presidentvalet 2020. Olivia Schough, landslagsspelare i fotboll, twittrade ett brustet hjärta med USA skrivet intill.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV