Startsida - Nyheter

Arbetsmiljölagen behöver förnyas

Efter en kritisk granskning av arbetsmiljölagen, som fyller 40 nästa år, ser arbetsmiljöexperten Maria Steinberg skäl att ändra lagen för att bättre skydda kvinnors hälsa. När lagen skrevs var utgångspunkten fast anställda män inom bygg- och tillverkningsindustri, men i dag arbetar 8 av 10 utanför industrin – särskilt kvinnor. I Kommunalarbetaren återges Steingbergs analys, som bland annat går ut på att Arbetsmiljöverkets föreskrifter ger bra skydd mot arbetsolyckor, men inte arbetssjukdomar som belastningsskador och psykisk ohälsa på grund av stress.

Sedan några veckor gäller dock en ny föreskrift om psykisk ohälsa i arbetslivet, som Maria Steinberg väntat på länge och samtidigt konstaterar är otillräcklig.

– Arbetsmiljölagen ger byggnadsarbetare direkt stöd i åtta av tretton paragrafer. Dessutom har de en arbetsmiljöföreskrift som reglerar deras arbetsmiljö. Offentligt anställda har inte uttryckligt stöd i något av arbetsmiljölagens paragrafer. De saknar också en egen arbetsmiljöföreskrift, säger Maria Steinberg till Kommunalarbetaren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV