Startsida - Nyheter

Fortsatt strid om arbetstid på Uppsala akademiska sjukhus

Förhandlingarna om arbetstidsavtal mellan Vårdförbundet och Akademiska sjukhuset i Uppsala avslutades utan att något nytt arbetstidsavtal slöts. Det rapporterar fackliga tidningen Vårdfokus. Det innebär att förändrade arbetsvillkor kommer att införas och det gamla avtalet, som var förlängt till den 15 september, upphör att gälla i Uppsala oroar sig facket för att ytterligare personal kommer att sluta.

26 sjuksköterskor på sjukhuset sade upp sig redan i juli för att de inte ville jobba kvar med försämrade arbetstider.

I en debattartikel publicerad i Expressen 5 juli skrev Erika Kruse och 24 sjuksköterskekolleger på akutmottagningen, Akademiska sjukhuset att de tvingades säga upp sig, för egen hälsas skull. Detta eftersom personalens arbetstid ökar med mellan 11 till 18 procent och de får mer obekväm arbetstid och sämre ersättning.

”Det är med stor sorg och frustration som akutmottagningens sjuksköterskor nu lämnar in sina uppsägningar efter eget och övervägt beslut. Många kan inte tänka sig ett annat jobb, men orkar heller inte arbeta enligt det kommande avtalet.”

Vidare förklarar sjuksköterskorna att även platsbristen som råder på sjukhuset påverkar dem: ”Kolleger på avdelningarna tvingas överbelägga till dess att sängarna är slut och korridorerna är fyllda till bredden.”

Enligt Vårdfokus ”pågår ett långsiktigt samarbete mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Vårdförbundet för att få fram ett centralt nattavtal, som enligt planen ska vara helt klart i november nästa år”. Vårdförbundet vill att vila och återhämtning ingår i nattarbetstiden och att varje arbetad timma på natten ska räknas som 1,4 arbetade timmar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV