Prenumerera

Logga in

Initiativet Pensionsrättvisa bjöd in till sin första paneldebatt

Initiativet Pensionsrättvisa som startades av Streetgäris för ett år vill skapa opinion kring hur pensionssystemet kan göras mer rättvist och jämlikt, genomförde sin första paneldebatt någonsin den 30 november i Stockholm. De bjöd in debattörer från sju ungdomsförbund för att diskutera vilka förändringar de vill se i det nuvarande pensionssystemet samt hur en debatt kring pensionssystemet kan föras utan rasistiska inslag. Vera Atarodi rapporterar.

I en lokal på IOGT-NTO-gården samlades ett 20-tal personer i förra veckan, de flesta unga, för att lyssna på sju debattörer. Felix Arnstedt från KDU, Hanna Lidström från Grön Ungdom, Evelina Robertson från CUF, Arin Karapet från MUF, Joar Forssel från LUF, Hanna Cederin från Ung vänster och Viking Lindberg från Unga feminister var på plats för att representera sina partier. SSU lämnade återbud i sista minuten.

Feministiskt perspektiv har tidigare skrivit om initiativet Pensionsrättvisa som lyfter frågan om pensioner med ett syfte till folkbildning i frågan och att skapa opinion kring hur pensionssystemet kan göras mer rättvis och jämlik. Det snart ettåriga initiativet, som startades av aktivister från rörelsen Streetgäris, började med studiecirklar i frågan och har nu haft sin första paneldebatt. Arrangörerna Farida Al-Abani, Mahi Akter och Nadine Jazzar från Pensionsrättvisa bjöd in politiska ungdomsförbund för att diskutera hur partierna tänker kring pension, vilka förändringar som de vill se i det nuvarande pensionssystemet samt hur en debatt kring pensionssystemet kan föras utan rasistiska inslag.

Under EU:s fattigdomsgräns

Den inledande frågan handlade om vad debattörerna först tänker när de hör ordet pension. Hanna Lidström, språkrör för Grön ungdom, svarar att hon har en deppig bild av pensionen och tänker på lite pengar och lite aktiviteter. Hon lyfter att mer än hälften av fattigpensionärer är kvinnor och ställer frågan hur det kan ändras. Ung vänsters förbundsordförande Hanna Cederin fyller i att pensionssystemet speglar samhället och dessutom koncentrerar och fördjupar de skillnader som redan finns. Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsförbundet håller med både Grön ungdom och Ung vänster och säger att för få unga har kunskap om pension och att det måste ändras.

När det gäller att många av Sveriges fattigpensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns och hur stort orosmoment detta är, anser Forsell från Liberala ungdomsförbundet att det är svårt att använda EU:s gräns som måttstock och vill se till de förmåner som svenska pensionärer får i den svenska välfärden.

Vidare diskuterades vilka förändringar som organisationerna vill se i pensionssystemet. Moderatorn förtydligar att diskussionen ska kretsa kring själva pensionssystemet och inte arbetsmarknaden. Arin Karapet från Moderata ungdomsförbundet menar att det är viktigt att uppmuntra människor att höja pensionsåldern och poängterar att 65 år endast är ett riktmärke.

– Åldern måste höjas, ju mer folk som jobbar desto mer pengar kommer in i systemet, sade Karapet.

Evelina Robertson från Centerpartiets ungdomsförbund vill ersätta det nuvarande systemet med ett nytt som innebär mer individuell frihet och mer jämlikhet.

– I framtiden kommer allt fler bli egen företagare och pensionssystemet måste bli mer tillgängligt för dem, sade hon.

Utsatta för rasistiska påhopp

Initiativtagarna för Pensionsrättvisa berättar för debattörerna och publiken att de blivit utsatta för rasistiska påhopp i samband med att ha startat rörelsen som bland annat lyfter frågan kring hur pensionen ser ut för utlandsfödda i Sverige. De frågar panelen hur en debatt kan föras utan sådana påhopp.

– Det är viktigt att alla argument bemöts med fakta och god ton. Vi i CUF tror på en human politik som bemöter alla. Jag tycker det är viktigt att vi tar debatten varje gång och inte trippar på tå kring vissa åsikter, sade Robertson.

Karapet från MUF påpekade att de flesta av dagens debattörer utsätts för påhopp men lade till att Pensionsrättvisa använder begrepp som rasifierad och institutionaliserad rasism på sin Facebooksida. Han menade att det målar upp fel bild av problematiken i pensionsfrågan och dessutom ställer grupper mot grupper.

Debatten avslutades med korta frågor där debattörerna fick välja mellan Like och Dislike och därefter fick publiken tid för frågor. Mahi Akter säger efter debatten till Feministiskt perspektiv att hon var nöjd med uppslutningen och att hon hoppas att besökarna var nöjda med informationen och att de fått en bild av hur partierna ställer sig till frågan.

– Det finns en allmän föreställning om att pension är något vi inte behöver bry oss om förrän pensionsåldern börjar närma sig men det är inte sant. När du väl är i den åldern är det försent att förändra situationen. De val vi gör i dag spelar roll för hur vår pension kommer att se ut. Därför har vi valt att bjuda in ungdomsorganisationer men vi bjuder också in dem för att synliggöra att de behöver börja prata om detta. Vi vill utbilda och informera unga så att de kan göra medvetna val, sade Mahi Akter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV