Generellt sett är separata badtider för kvinnor och män diskriminerande, men finns det ett berättigat syfte kan undantag göras. Det kommer Diskrimineringsombudsmannen (DO) fram till i en utredning som presenterades på onsdagen. DO har utrett huruvida könsseparerade badtider på badhus i Malmö och Stockholm är förenliga med diskrimineringslagen, med anledning av att frågan varit omdebatterad under året.
– Utgångspunkten i lagen är likabehandling oavsett kön och därför ska det här undantaget tolkas och tillämpas restriktivt, skriver Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.
De separata badtider som fanns på det numera stängda Liljeholmsbadet i Stockholm var diskriminerande, kommer DO fram till enligt SVT:s rapportering. Detta då separationen inte hade något särskilt syfte, utan följde en gammal tradition med nakenbad som avskaffats långt tidigare.
I Skärholmens och Tenstas simhallar anses däremot undantag vara motiverade på grund av syftet – att möjliggöra för kvinnor som av religiösa eller kulturella skäl annars inte kommit dit för att lära sig simma. Dessutom förläggs de separata kvinnotiderna utanför ordinarie öppettider eller när det vanligtvis är få besökare på badet. Enbart kvinnor jobbar under dessa tider.