Startsida - Nyheter

IS bakom självmordsdåd mot unga fotbollsfans i Irak

Det var när det var dags för prisutdelning, borgmästaren Ahmed Shaker skulle just överlämna en segerpokal, som självmordsbombaren, en ung IS-jihadist, valde att låta sitt självmordsbälte detonera. På en film som är tagen sekunderna innan bomben exploderar ser man två killar stå och sparka en fotboll. Sedan en hög smäll och kaos då folk försöker sätta sig i säkerhet. Över 40 personer dödades, bland dem borgmästaren, och många skadades. Många av de dödade är pojkar i åldern 10-16 år.

– Självmordsbombaren gick genom folkmassan för att komma till mitten av samlingen och sprängde sig där i luften samtidigt som borgmästaren gav priser till fotbollsspelarna, säger Ali Nashmi, en 18-åring som blev vittne till dådet, till nyhetsbyrån AFP.

Internationella fotbollsförbundets (Fifa) nya ordförande Gianni Infantino är en av de som fördömt dådet.

– Runt om i världen så förenar fotboll människor. Det är en väldigt sorglig dag, när människor som går på en match tillsammans faller offer för sådant våld, säger han i ett uttalande.

Han skriver också i uttalandet att han å Fifas vägnar skickar kondoleanser till de drabbades familjer:

– Våra tankar är med alla dem som drabbats av den här tragedin och till alla våra fotbollsvänner i Irak.

Svenska landslagsmålvakten och målvakt för Chelsea Ladies FC i England, Hedvig Lindahl, skrev på Twitter om dådet. ”Today my thoughts are with the victims in Baghdad. #PrayForTheWorld” (I dag är alla mina tankar med offren i Bagdad. BeFörVärlden), och dagen efter: ”Tänker på alla barn som varje dag deltar i fotbollsevent. Speciellt på dem i #Iskandariyah. Stjärnor som aldrig fick chans att lysa.”

IS har vid flera tillfällen angripit fotbollsmatcher och fotbollsarenor genom självmordsdåd. För en dryg vecka sedan ställdes en match in i Istanbul efter det kommit fram information om att IS planerade att attackera fotbollsfans när matchen var slut. Även under Parisattackerna i november förra året var en fotbollsarena, Stade de France där Frankrikes president François Hollande fanns i publiken och fick evakueras, måltavla för en av IS självmordsbombare. Självmordsbombaren lyckades inte ta sig in på arenan, utan sprängde sig själv i närheten av arenan i stället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV