Startsida - Nyheter

IS planerade stor terrorattack mot fotbollsmatch i Turkiet

Det var de två Istanbullagen Galatasaray och Fenerbahçe som skulle mötas på söndagen. Bara en timme innan avspark beslutades det att matchen som skulle ha spelats på Türk Telekom Arena var tvungen att ställas in helt. Enligt turkiska tidningen Hurriyet Daily News hade IS planerat att först utföra ett självmordsdåd när publiken lämnade stadion i Istanbul för att sedan skjuta mot folkmassan. Planen ska först ha varit att attackera det kurdiska nyårsfirandet i staden men newroz-firandet hade ställts in med hänvisning till säkerhetsskäl och därför ska IS ha bytt måltavlan till fotbollsarenan.

I lördags drabbades Istanbul av ett IS-dåd när en självmordsbombare sprängde sig själv och fyra andra i luften på den stora shoppinggatan Istiklal Avenue. De dödade var tre israeler, varav två också var amerikanska medborgare, samt en iranier.

Och den 13 mars sprängde sig en självmordsbombare i luften i Ankara. 37 människor dödades då. En utbrytargrupp från kurdiska PKK, Kurdish Freedom Hawks eller Tak, tog efter dådet på sig ansvaret, och har sagt att det var ett svar på den långa turkiska militäroffensiven mot den kurdiska staden Cizre. Tak grundades 2004 och har länge motsatt sig alla fredssamtal med den turkiska staten rapporterar BBC. Enligt Turkiet var det Seher Cagla Demir som utförde självmordsdådet.

På onsdag ska det svenska herrlandslaget i fotboll resa till Antalya för en träningslandskamp mot Turkiet. På måndagen stod planerna fast, men det fanns osäkerhet kring säkerhetsläget:

– De här uppgifterna är såpass nya att vi inte riktigt har den samlade bilden, men bilden hittills har varit att vi ska åka, säger Svenska fotbollförbundets kommunikationsanvarige Niklas Bodell till Sportbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV