Startsida - Nyheter

Ishockey: Publikrekord när Luleå tog SM-guld

I fotboll pratas det om den tolfte spelaren, publiken. Under de två och avgörande SM-finalerna lyfte hockeyns sjätte spelare fram sitt nya och storsatsande hemmalag fram till seger. I lördagens finalmatch var Luleå tvungna att vinna efter förlusten mot Linköping i första matchen med 2-0 i onsdags. Och det gjorde man övertygande och vann med 5-3. Inför sista och avgörande match på söndagen hade man hoppats på att nå nytt publikrekord för svensk damhockey och det slogs också, och läktarna var draperade lagets halsdukar och flaggor i rött, svart och gult.

– Det är så stort att man vet inte var man ska börja, stort för oss, för damhockeyn, jag är helt mållös, sade Luleås målvakt Maria Omberg till Svt sport efter matchen, Svt play livesände matchen liksom de två tidigare finalmatcherna.

– Vi är ett bättre lag, spelar bättre som ett lag och vi visar det nu de senaste två matcherna, sade hon.

Luleå dominerade nästan hela söndagens match. En felpass i efter tre minuter från Linköping innebar att Mira Jalosuo kunde göra 1-0, och Michelle Karvinen gjorde sedan 2-0 bara minuterna efteråt. Linköping låg under med 2-0 i början av andra period när man fick spela i power-play. Men när rutinerade landslagsspelaren Pernilla Winberg skulle hämta upp pucken snodde Michelle Karvinen till sig den, sköt och sedan tog Henriette Sletbak pucken på retur och gjorde 3-0 till hemmalaget. Regerande svenska mästarna Linköping hade en tung uppförsbacke men försökte kämpa sig in i matchen igen och i slutet av perioden gjorde backen Anna Kjellbin ett reduceringsmål till 3-1. Men Linköping kom inte längre. Man har saknat storstjärnan Jennifer Wakefield, nyckelspelare i första finalen, som reste till Kanada då för att förbereda sig på VM-spel.

Luleå hockey har dominerat Riksserien under säsongen och vann också serien. Laget, som tidigare utgjordes av Munksund SSK och Piteå som spelat bra men tidigare säsonger men inte nått hela vägen fram, togs över av Luleå hockey inför säsongen som har storsatsat och rekryterat. Och ledarstaben har varit tydliga med att målsättningen varit att ta SM-guld:

– Med laget vi har på papperet så är målsättningen att vinna guld, sade Luleås tränare Fredrik Glader i ett reportage i Dagens nyheter inför säsongen.

I Svt-studion fanns både Erika Grahm, Modo-forward och just nu skadad landslagsspelare, och Maria Rooth, hockeylegendar som 2014 valdes in som första svenska kvinna i Internationella hockeyförbundets Hall of Fame. Båda var imponerade av Luleås insatser på isen såväl kring arrangemanget:

– Jag hoppas att de andra klubbarna ser det här, Luleå har gjort det här jättebra, sade Maria Roth och fortsatte:

– Det har varit fantastisk inramning på allt här uppe, Luleå är väl värda den här vinsten. Wakefield blev ett för stort tapp för Linköping samtidigt som Karvinen varvade upp.

- Det är fantastiskt, jag har gåshud, jag hoppas att det här fortsätter i övriga damhockeyn nästa säsong också, sade Erika Grahm.

Även förbundskapten Leif Boork var på plats i Coop arena för att dela ut guldmedaljer, och var imponerad av spel, arrangemang och publikinsats:

– Det är absolut det bästa jag har varit med om på min tid, och jag tror någonsin i damhockey.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV