Startsida - Nyheter

Israel: Kritiserad NGO-lag blir verklighet

Länge har en lag som ska reglera ickestatliga organisationer (NGO:s) i Israel varit på gång. I måndags röstade det israeliska parlamentet, Knesset, igenom den kontroversiella NGO-lagen. Det innebär att organisationer som får mer än hälften av sin budget från andra länders biståndsorgan måste redogöra det i alla sina publikationer, samt på sina hemsidor, där också de olika länderna som bidragit med pengar ska redogöras. Om en organisation brister i detta kan de bötfällas med motsvarande omkring 70 000 kronor, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Lagen har kritiserats länge både från israeliskt och internationellt håll eftersom den i princip riktar sig mot organisationer som anses ligga till vänster, framför allt människorättsorganisationer, varav många jobbar med att övervaka olika aspekter av den israeliska ockupationen. Många organisationer som ligger till höger kommer inte att beröras av lagen eftersom de ofta får bidrag från internationella privata givare. En av kritikerna är Dov Khenin, ledamot av Knesset, som menar att argumentet att lagen kommer att bidra till större transparens inte är trovärdigt eftersom alla bidrag redan rapporteras.

– Därför finns det ingen annan orsak för regeringens NGO-lag än att avleda diskussionen och för att hetsa allmänheten, sade han i Knesset, och fortsatte:

– Var finns det verkligen behov av transparens? I de högerextrema organisationerna, men där har regeringen valt att hålla allt hemligt och mörka pengarnas väg-

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV