Startsida - Nyheter

Journalister portas från flyktingdebatter i Holland

Nederländska journalister varnar för att pressfriheten kränks på offentliga debatter kring flyktingmottagande i hela landet, meddelar Index on Censorship. Flera journalister och medieföretag hävdar att de har förbjudits att bevaka debatter av lokala myndigheter över hela landet. Det handlar om polis och säkerhetsbolag som hindrar journalister från att delta i möten och bevaka debatterna. I ett flertal städer har lokala myndigheter stoppat journalister från att ens närma sig mötesplatsen för att tala med invånare. Borgmästaren i Luttelgeest utfärdade till och med ett undantagstillstånd och lät enbart de inbjudna delta på möten kring frågan om boende för asylsökande i byn. Journalister fick inte komma in i byn, enligt rapporter som Index on Censorship tar upp. I andra fall hade myndigheter valde ut vilka journalister som fick bevaka mötena.

I staden Luttelgeest portades NOS, den nederländska nationella radion, från medborgardebatten. En säkerhetsvakt hade till uppgift att hålla just NOS utanför området. En kommunförespråkare har sagt till NOS-journalisten att ”vi är inte alls intresserade av press”.

”I ett öppet och demokratiskt samhälle, är det upp till medierna att bestämma om hur en rapporterar och vilka metoder en använder”, skriver den nederländska chefredaktörsorganisationen Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV