Startsida - Nyheter

Kampen fortsätter – för en inkluderande Gaygala

När dörrarna till Cirkus öppnades och galagästerna började strömma in tävlade paljetterklänningar, läderbrallor och fabulösa peruker om uppmärksamheten, rapporterar tidningen QX via hemsidan. Politiker, kändisar och drageliten syntes mingla tillsammans med delar av Stockholms hbtq-community. Själva galan leddes av Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson och Marika Carlsson – den första öppet lesbiska att axla rollen som konferencier.

– Jag är ny i gayvärlden, erkände Carlsson. Min flickvän och jag skiljer oss från resten av flatmängden, vi har inte legat med varandras ex, skämtade hon från scenen.

Priset för Årets bok gick till Lina Axelsson Kihlblom för biografin ”Kommer ni tycka om mig nu?”. I och med denna kommer superrektorn ut som transkvinna, vilket hon bland annat uppmärksammats för i tv-programmet Skavlan.

Skådespelaren Rickard Wolff tilldelades QX hederspris för att ha stått på barrikaderna och representerat communityt i filmer som Änglagård och föreställningar som Maria Callas.

– Kampen fortsätter, deklarerade Wolff när han tog emot priset.

RFSL Newcomers fick Årets keep up the good work till publikens jubel. RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund var tydligt stolt över Jasminé Sana och Cihan Arikan som tog emot priset.

– Bästa pristagarna och bästa talet, skrev hon på Facebook.

Årets artist blev Miriam Bryant och Årets homo/bi/trans tilldelades Rickard Söderberg.

– För mig blir det inte finare än såhär. Gå ut och älska, tack, sade Söderberg i sitt tal.

Trots att galan i dag är mer inkluderande än någonsin är det tydligt att den har en bit kvar innan den kan anses finnas till för hela communityt. Något skådespelaren Saga Becker uppmärksammar på sin Facebook-sida.

– Jag har en hel del synpunkter på galan och dess exkludering. En jävla massa transfobi, cisnormer och en hel del heterorövslick under hela kvällens gång. Till alla mina transsyskon som alltid är längst ner; jag SER er, skriver hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV